Глоби за болниците с ниски заплати предвижда анекс към рамковия договор

Болниците, в които заплатите са по-ниски от заложените в колективния трудов договор с медиците, ще бъдат глобявани - това е записано в проект на анекс към Националния рамков договор, който Българският лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса трябва да подпишат на 17 февруари.

За лечебните заведения, които не осигурят минимални заплати от 1500 лв. за сестрите и 2100 лева за лекарите, санкциите са между 200 и 500 лв за всеки конктерен случай на медик, който получава по-малко от заложеното., пише в документа.

Медиците с над 10 пъти по-високи от най-ниската заплата в болницата, също ще бъдат глобявани. Предложените санкции за тях от 3 до 5 хил. лв. при първо нарушение и от 8 до 15 хил. за повторно в рамките на същата година.

По този начин за пореден път се прави опит да бъдат намалени разликите в доходите на медиците, като се свие ножицата между най-високата и най-ниската брутна заплата до 10 пъти.

Идеята за гарантиране на определени минимални прагове на възнаграждение е от 2022 г., но много болници заради малкия брой пациенти или по други причини не могат да гарантират тези нива.

Такива са част от държавните и общинските болници - според Сдружението на областните болници само 6 от тях са успели да се съобразят с минималните прагове.

От сдружението подготвят официално писмо до Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, в което ще поискат преразглеждане на заложеното в анекса, преди да бъде подписан Националният рамков договор.

"В края на месец март – началото на април трябва да се подпише нов колективен трудов договор със стойности, които никой не знае. Ако тогава се окаже, че лечебните заведения не могат да покрият новозаложените заплати, на болниците ще се налагат глоби, които за повечето от тях са непосилни," казва пред Clinica.bg д-р Васислав Петров, председател на Националното сдружение на областните болници.

Той изчислява, че санкциите за една болница с 300 души, за които не е достигнат прагът, могат да бъдат в размер на 60 хил. лв.

"Възможно е болници, които не могат да постигнат по-високи нива на заплатите, след месец-два да фалират", казва още д-р Петров.

През септември миналата година, когато беше подписан Националният рамков договор за период 2023-2025 г., лечебните заведения получиха шест месеца гратисен период, в който да решат проблема с разликите в заплащането на медиците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024