Договори на "Топлофикация София" за милиони се оказаха във фирми на жената на директора

Председателят на "Спаси София" Борис Бонев поиска оставката на директора на "Топлофикация София" Александър Александров заради съмнения за корупция.

Според Бонев - обществени поръчки на дружеството са превъзлагани на фирми, които са собственост на Светлана Пашалийска, жената, с която Александров живее на семейни начала.

Връзката между двамата е посочена от самия Александров в декларациите му за имущество и конфликт на интереси.

Според ПП-ДБ-СС, формално поръчките на "Топлофикация" са предоставяни на несвързани с директора фирми.

Те обаче на свой ред са превъзлагали дейностите на трети юридически лица, които Пашалийска контролира.

Примерът е търг за ремонт на магистрален топлопровод в "Люлин" от 2020 г., спечелен от консорциум на “Монтажи Ко” и ДЛВ. След получаването на поръчката, "Монтажи Ко" превъзлага своята дейност на "СП Констръкшън" на жената на директора на "Топлофикация".

Друг подобен случай има от септември 2023 г., месец преди местните избори, когато "КМС" прехвърля на друга фирма на Светлана Пашалийска своята дейност по превоз и логистика за нуждите на "Топлофикация София".

Александър Александров е изпълнителен директор от януари 2020 г., избран малко след началото на последния мандат на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

Интересното е, че в ГЕРБ не само не бяха изненадани от разкритията на Бонев, но и веднага изкараха "огледален" свой собствен компромат срещу районен кмет от ПП-ДБ.

Антон Хекимян излезе на пресконференция, за да обвини зам.-кмета по финансите Иван Василев за това, че е възложил отпечатване на изборните книжа за 9 юни на фирма-собственост на Георги Илиев (кмет на район "Слатина") и жена му.

Договорите са били за 30 000 лв, т.е. под прага, над който трябва да се обявяват обществени поръчки. За сравнение - поръчките за ремонт и транспорт по линия на "Топлофикация" са били на стойност между 2 и 5 милиона лева.

Единственият коментар на ГЕРБ по повод "Топлофикация" беше от съветника Прошко Прошков.

"Много се радвам на изнесеното от г-н Бонев, надявам се да си е внесъл наистина сигнала, защото от наша страна винаги е било такова отношението - има ли съмнения, Йорданка Фандъкова е давала десетки пъти на прокурор не само дружества, служители на общината, заместник-кметове. Има нужда от преразглеждане на абсолютно всички ръководства, промяна на ръководствата. Нека да седнем да огледаме тези имена и да вървим към промяна. Ако има данни за незаконни действия, да си носи отговорност абсолютно всеки", обяви Прошков.

Поредната медийна война на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС идва малко след като кметът на София Васил Терзиев спря 21 обществени поръчки на общината заради незаконосъобразност. Всяка от тях е била възлагана по времето на Йорданка Фандъкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

София Маринкова - усмивката ѝ прави света по-добър

Среща в парка в "Аperol o'clock"

14:52 - 07.07.2024