Борис Бонев поиска изслушване на Борисов и Фандъкова в СОС Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свика две извънредни заседания на 23 май относно възникналия казус със Симеоновския лифт и общественото недоволство около реорганизацията на движението в района на НДК.

Това стана ясно от брифинг на групата на ПП-ДБ-СС по-рано днес.

Общинският съветник Борис Бонев заяви, че целта на извънредните заседания е да се получи отговор на въпроса кой е виновен за настоящата ситуация.

На брифинга днес Бонев настоя да бъдат изслушани бившите кметове на София Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов.

Преди два дни стана ясно, че Симеоновският лифт спира работа окончателно. Съоръжението e частна собственост на "Витоша ски".

Лифтът беше спрян още преди последния ски сезон през 2023 година въпреки задължението по договор за запазване на дейността за 25 години.

От "Витоша ски" обявиха, че поради авариен ремонт кабинковият лифт "Симеоново" остава затворен. Впоследствие новоизбраният кмет Васил Терзиев разпореди проверка по казуса.

Тогава от компанията съобщиха, че е аварирал двигател, който трябва да бъде заменен до четири месеца. След изтичането на този срок обаче е подадено известие, че съоръжението спира да работи окончателно.

Последваха взаимни обвинения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС. През уикенда столичният кмет заяви, че проблемът с неработещите лифтове е наследен от управлението на ГЕРБ, които са сключили неизгоден приватизационен договор през 2007 г.

До 2007 г. лифтовете на Витоша бяха част от дружеството "Въжени линии", което беше приватизирано за 8 млн. лева.

Междувременно остава казусът и с мащабната реорганизация на движението в центъра на София, която продължава да предизвиква полемика и недоволство сред живеещите в района. Софийският административен съд постанови да бъдат „безусловно прекратени действията на Столична община“ по промяна в района на НДК.

Заседанията ще се проведат на 23 май от 10:00 ч. и 12:00 ч.


Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024