Борислав Михайлов обжалва отказа на Търговски регистър да впише поканата за свикване на конгрес Снимка: © Getty Images

Вместо да свика ново заседание на Изпълкома, БФС реши да обжалва отказа на Търговския регистър да впише поканата за свикване на конгрес на 15 март.

В Софийски градски съд е подадена жалба от БФС срещу решението на Търговския регистър, с което окончателно не се приемат подадените документи за вписване на въпросната покана, съобщи „Сега“.

Причина за отказа са процедурни пропуски, които са допуснати по време на заседанието на Изпълкома от 6 декември 2023 година, когато беше насрочена датата за конгреса.

В началото на януари от Търговския регистър изискаха да се подаде нов протокол от заседанието, а всички документи трябва да са подписани от лицата, които представляват БФС.

Така в търговския регистър продължава да е вписан Борислав Михайлов, въпреки че той подаде оставка на 27 ноември, а и.д. президент на БФС стана Михаил Касабов. Той обаче така и не е вписан в търговския регистър, което се оказва пречка за провеждането на конгрес на БФС.

Според критиците на Михайлов това е част от плана му да остане начело на футболния съюз след предстоящия конгрес чрез юридически хватки.

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз на заседанието на централното ръководство на Българския футболен съюз на 27 ноември 2023г.

Решението му беше обявено 10 дни след огромния скандал около протеста срещу неговото управление.

Сега вместо да свика ново заседание на Изпълкома, на което да се изпълнят изискванията на Търговския регистър, БФС е подал жалба срещу решението.

В жалбата до СГС, с която се иска отмяна на забраната за вписване на поканата, е посочено: "Моля решаващият състав да има предвид, че съгласно константата съдебна практика, Търговският регистър (респ. Агенцията по вписванията) не могат да действат като съдебна инстанция при проверка на заявените за обявяване обстоятелства."

Интересното е, че жалбата е подадена от президента на БФС Борислав Михайлов (чрез упълномощен адвокат- Иван Трончев), въпреки че той е в оставка от 27 ноември, отбелязва изданието.

Ако СГС отхвърли жалбата на БФС, ще трябва да се свика ново заседание на Изпълкома най-късно до 10 февруари, за да бъде подадена в срок новата покана и конгресът да се състои по план на 15 март.


Търговският регистър е отказал да впише поканата за конгрес на БФС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024