Борислав Михайлов вече не е президент на БФС Снимка: © Screenshot

Борислав Михайлов вече не е президент на Българския футболен съюз (БФС). Оставката му беше приета с 303 гласа "за" и 12 гласа "против", без "въздържал се".

Той подасе оставка като президент на Българския футболен съюз на заседанието на централното ръководство на Българския футболен съюз на 27 ноември.

Решението на вече бившия президент на БФС беше обявено 10 дни след огромния скандал около протеста срещу неговото управление. Демонстрацията на футболни фенове на 16 ноември завърши с безразборни побои и арести на хора от страна на полицията по улиците около Националния стадион "Васил Левски".

  • СДВР използва водни оръдия срещу футболните фенове, които излязоха по улиците на София с призиви за оставка на Боби Михайлов.
  • 14 души са ранени при безредиците - 4 полицаи и 10 протестиращи.
  • На бул. "Васил Левски" и "Гурко" до сградата на Министерството на спорта беше запален полицейски микробус.

От ПП-ДБ дори поиската оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но от ГЕРБ и ДПС защитиха министъра и той остана на поста си.

В продължение на повече от седмица Борислав Михайлов също отказваше да подаде оставка. В крайна сметка той заяви намерението си да се оттегли на 27 ноември 2023 година.

"За да сте спокойни всичките, подадох оставка", каза тогава Михайлов след срещата на Изпълкома, след което започна да чете декларация за дейността си в последните 2 г. "Бяхме подложени на нечуван натиск, постоянни критики, клевети, лъжи и агресия. Въпреки това изпълнихме голяма част от целите в 4-годишната стратегия за развитие".

Процедурата по избор на следващото ръководство обаче предизвика недоверие, заради начина, по който беше организирана.

За конгреса на БФС Борислав Михайлов влезе през задния вход на хотел "Маринела" под сериозна охрана.

Така Михайлов избегна каквито и да било въпроси преди началото на форума. Той откри заседанието на конгреса на БФС за избор на ново ръководство с кратко обръщение.

„Смятах, че в общата подкрепа към визията и програмата ни разработени с експертите на УЕФА (б.ред. одобрена през 2022 г.), надделява рационалното сериозното и рационалното мислене, над онзи лов на вещици, на който мисля, че се бяхме нагледали и наслушали. Е, оказа се, че е точно обратното. Боли ме, че усърдната работа и следването на стратегията стъпка по стъпка, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще всичко това беше зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин,“ каза Михайлов.

"Всекки може да говори за цветя и рози и да дава примерите от другите страни, но е важно да оценяваш политическата и икономическата реалност , които няма как да финтираш с философия," каза още Михайлов.

В залата има 465 регистрирани делегати от 493, които имат право на глас. Това означава, че за избор на нов президент на първи тур са необходими 233 гласа. Част от клубовете вече обявиха за кого ще гласуват. От "ЦСКА-София", "Пирин" и "Ботев" (Пд) обявиха, че ще подкрепят Димитър Бербатов. От "Локомотив" (Пд) потвърдиха подкрепата си за Михаил Касабов. "Ще гласувам за "Левски"!", пък заяви витиевато собственикът на "синия" клуб Наско Сираков.

Конгресът на БФС се провежда при изключителни мерки за сигурност и в готовност за употреба на водни оръдия, заради организиран във "Фейсбук" протест на футболни фенове. Към момента протестиращи пред хотел „Маринела“, където се провежда заседанието на конгреса, няма.

На живо: Какво избира БФС днес

Боби Михайлов влезе през задния вход на конгреса на БФС, обиден е, че "усърдната му работа" е била "зачеркната цинично"

И Гонзо иска да е президент на БФС: Всички кандидати преди Конгреса на 15 март


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024