Бориславова: В българската политика има повече политическа немощ, отколкото сексизъм Снимка: © Screenshot/bTV

В българската политика има повече политическа немощ да се работи с аргументи, отколкото сексизъм. Не отдавам единствено на пола си това, което ми се случи. Това коментира бившият началник на кабинета "Петков" Лена Бориславова по повод атаките срещу себе си, включително тези срещу личния ѝ живот.

В интервю пред bTV тя посочи, че е необходимо да се даде пример, че има много по-важни неща от атаките, особено когато "човек вярва в това, което прави и има отбор" зад себе си.

Лена Бориславова беше в центъра на серия от компроматни кампании през цялото управление на "Продължаваме промяната", като личният ѝ живот беше подложен на най-груби атаки - не само от жълти медии, но и от бившите коалиционни партньори от "Има такъв народ". Последните дори я нападнаха в своя песен. Обвиненията срещу нея варираха от критики за професионалната ѝ компетентност, въпреки образованието ѝ от Харвард, до намеци за това, че имала връзка с премиера.

По този повод тя каза, че е трябвало "по-своевременно" да обори тези твърдения, но това е рефлекс, който и тя, и партията ѝ са развили по-късно. Бориславова каза още, че "няма особени чувства" по повод "Песента за Лена" - дело на сценаристите на Слави Трифонов, като подчерта, че въпросът ще бъде решен в съда.

"Аз разбирам защо те ("Има такъв народ") го направиха. Не бяха доволни, че са изпадаща политическа сила, затова че не се получиха някои от нещата, които искаха да присвоят в управлението. Това не е първото дело, което се води срещу 7/8 ТВ и няма да е и първото спечелено дело", заяви тя.

Бориславова допълни, че не пожелава на никого да преминава през "толкова интензивна атака", но тя не се е отказала, защото заедно с "Продължаваме промяната" имат много по-голяма задача: "да превърнем България в едно място, от което хората не искат да си тръгват, а да остават да водят и живеят нормален европейски живот".

Тя сподели, че политиката си има цена и нейните първоначалните очаквания са били нападките срещу нея да бъдат основно върху политиките, но в крайна сметка се е оказало, че "другите сили действат по различен начин".

"Ако бях на мястото на нашите опоненти и имах финансов министър, който в момента цялата международна общност му е забранила дори банкова сметка да си отвори, защото е в списъка "Магнитски", ако имах построени 8 км АМ "Хемус" с 235 дупки - ами аз няма да имам аргументи, с които да вляза в политическия дебат и ще премина към лична атака", допълни тя като визира санкционирания от САЩ бивш министър на ГЕРБ Владислав Горанов.

Бившата началничка на последния редовен кабинет критикува и опонентите си от ГЕРБ, като ги нарече "продавачи на страх", тъй като се опитват да боравят с методи на сплашване.

"ГЕРБ се държат така, сякаш не знаят, че те са управлявали последните 12 години в България. Те са едни продавачи на страх, говорят за криза, за хаос, за разруха", каза Бориславова.

На въпрос дали ще бъде депутат след изборите, тя отговори, че ще прецени в зависимост от начина, по който може да бъде полезна - дали да остане в Народното събрание или да участва в изпълнителната власт при евентуален редовен кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024