Бориславова: В българската политика има повече политическа немощ, отколкото сексизъм Снимка: © Screenshot/bTV

В българската политика има повече политическа немощ да се работи с аргументи, отколкото сексизъм. Не отдавам единствено на пола си това, което ми се случи. Това коментира бившият началник на кабинета "Петков" Лена Бориславова по повод атаките срещу себе си, включително тези срещу личния ѝ живот.

В интервю пред bTV тя посочи, че е необходимо да се даде пример, че има много по-важни неща от атаките, особено когато "човек вярва в това, което прави и има отбор" зад себе си.

Лена Бориславова беше в центъра на серия от компроматни кампании през цялото управление на "Продължаваме промяната", като личният ѝ живот беше подложен на най-груби атаки - не само от жълти медии, но и от бившите коалиционни партньори от "Има такъв народ". Последните дори я нападнаха в своя песен. Обвиненията срещу нея варираха от критики за професионалната ѝ компетентност, въпреки образованието ѝ от Харвард, до намеци за това, че имала връзка с премиера.

По този повод тя каза, че е трябвало "по-своевременно" да обори тези твърдения, но това е рефлекс, който и тя, и партията ѝ са развили по-късно. Бориславова каза още, че "няма особени чувства" по повод "Песента за Лена" - дело на сценаристите на Слави Трифонов, като подчерта, че въпросът ще бъде решен в съда.

"Аз разбирам защо те ("Има такъв народ") го направиха. Не бяха доволни, че са изпадаща политическа сила, затова че не се получиха някои от нещата, които искаха да присвоят в управлението. Това не е първото дело, което се води срещу 7/8 ТВ и няма да е и първото спечелено дело", заяви тя.

Бориславова допълни, че не пожелава на никого да преминава през "толкова интензивна атака", но тя не се е отказала, защото заедно с "Продължаваме промяната" имат много по-голяма задача: "да превърнем България в едно място, от което хората не искат да си тръгват, а да остават да водят и живеят нормален европейски живот".

Тя сподели, че политиката си има цена и нейните първоначалните очаквания са били нападките срещу нея да бъдат основно върху политиките, но в крайна сметка се е оказало, че "другите сили действат по различен начин".

"Ако бях на мястото на нашите опоненти и имах финансов министър, който в момента цялата международна общност му е забранила дори банкова сметка да си отвори, защото е в списъка "Магнитски", ако имах построени 8 км АМ "Хемус" с 235 дупки - ами аз няма да имам аргументи, с които да вляза в политическия дебат и ще премина към лична атака", допълни тя като визира санкционирания от САЩ бивш министър на ГЕРБ Владислав Горанов.

Бившата началничка на последния редовен кабинет критикува и опонентите си от ГЕРБ, като ги нарече "продавачи на страх", тъй като се опитват да боравят с методи на сплашване.

"ГЕРБ се държат така, сякаш не знаят, че те са управлявали последните 12 години в България. Те са едни продавачи на страх, говорят за криза, за хаос, за разруха", каза Бориславова.

На въпрос дали ще бъде депутат след изборите, тя отговори, че ще прецени в зависимост от начина, по който може да бъде полезна - дали да остане в Народното събрание или да участва в изпълнителната власт при евентуален редовен кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023