Борисов: Ако за някои министрите са пешки, за нас са по-скоро дами, офицери, някои са и кончета Снимка: © Булевард България

Ако премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел не се разберат за ръководния пост в Министерството на външните работи - ротация няма да има. Такава заявка даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, като обясни, че не участва в разговорите около този спор и изходът от него ще зависи изцяло от Денков и Габриел.

Той отказа да отговори на въпроси, свързани с това дали все още смята, че може да се стигне до избори 2 в 1 през юни - редовни европейски и предсрочни парламентарни. Подобен сценарий Борисов допусна миналата седмица, макар негови колеги от парламента да изразиха съмнения, че това ще се случи.

Борисов коментира изказването на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че няма значение кои ще са министрите в кабинета след ротацията, тъй като те са просто "пешки".

"Човек обикновено разсъждава така, както мисли. Ако за някои служебните министри са пешки - то те бяха такива. За нас са най-малкото дами, офицери, а някои са и кончета, които подскачат наляво-надясно", иронизира лидерът на ГЕРБ.

Преди него подобна теза изрази и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който за пореден път нападна президента. Той отговори, че пешки е редил само Радев.

"Много пешчици, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше 2 години", каза Пеевски.

Така на практика позициите на Борисов и Пеевски по коментара на президента съвпаднаха.

Лидерът на ГЕРБ използва и други препратки от шаха и изтъкна, че "ако ще си говорим за шах, аз съм добър". Според него най-важното е да не се стигне до "ситуация, в която всеки ход е грешен". Но точно това се случвало с продължаващите протести на част от земеделците - по думите на Борисов там вече се стигнало до цугцванг (неблагоприятно положение за играча, който е на ход - б.ред.).

"Всеки ход вече им е грешен и на едните, и на другите. Земеделците вече додеяха на хората с тея затваряния. На всички почва да им тежи", допълни той, но уточни, че не подкрепя призивите за смяна на земеделския министър Кирил Вътев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024