Борисов чака да свърши ретроградният Меркурий, за да обяви кандидат-кмета за София

Да свърши ретроградният Меркурий, тогава ще обявим кандидата за кмет - такова лаконично обяснение даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов относно номинацията на неговата партия за кмет на София.

Пред журналисти в кулоарите на парламента той отказа да назове името на кандидата на ГЕРБ и уточни, че това ще стане ясно "до дни". Астрологичното явление - ретрограден Меркурий, на което се позова Борисов, приключва на 15 септември.

Това не е първият път, в който лидерът на ГЕРБ се оправдава с астрологичното събитие. В интервю от 2016 г. той отново се позовава на него - тогава изчакването е за името на кандидат-президента на партията му. Близо месец преди провеждането на изборите беше обявено, че това ще е председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, която впоследствие загуби вота от Румен Радев.

По подобен начин от ГЕРБ сега изчакват да обявят името на кандидат-кмета си за столицата. Местните избори са насрочени за 29 октомври, а номинацията за кмет на София се оказа една от най-строго пазените тайни в партията.

Към момента има различни спекулации кой ще бъде издигнат за местен управител в столицата. За него се знае, че ще бъде "подготвен човек, който разбира от София, който разбира от политика, който не е попаднал случайно на някаква позиция" - по думите на Тома Биков.

Спекулациите в общественото пространство са, че това може да е председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев или председателят на парламента Росен Желязков.

Лично Желязков отрече твърденията, че може да се кандидатира за кмет на София.

"Аз не знам откъде ви е хрумнало. Или на някои от моите колеги от Народното събрание, които си правят сказки от трибуната", каза той пред журналисти на посещение в Грузия.

Междувременно партията на Бойко Борисов вече обяви някои от кандидатите си в другите големи градове, включително в Бургас, Стара Загора и Велико Търново.

Докато ГЕРБ все още е в режим на изчакване в София, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията ѝ е готова с номинациите за кметове и процедурата ще приключи в събота. Тя потвърди, че социалистическата партия ще подкрепи кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. Нинова допусна и възможността БСП да подкрепи кандидатите за кметове на ПП-ДБ, ако се стигне до балотаж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024
Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024
Важно днес

В Сърбия задържаха мъж за заплахи срещу президента Вучич

Заплахите се отправени под пост на Вучич, осъждащ покушението срещу Роберт Фицо

10:28 - 16.05.2024
Живот

Повече часове на работа - по-нисък данък. Как Германия ще стимулира икономиката си

Страната обмисля мерки, за да накара хората да работят повече от 41 часа седмично

10:20 - 16.05.2024
Кино и сериали

HBO MAX пусна първи тийзър на сериала "Дюн: Пророчеството"

Действието се развива 10 000 години преди събитията в едноименните популярни филми, базирани на фантастиката на Франк Хърбърт.

10:03 - 16.05.2024
Важно днес

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Според Иван Анчев грешките в охраната на премиера показват непрофесионализъм

09:10 - 16.05.2024
Европейски дневници

Крайнодесният Герт Вилдерс ще сгоби коалиционно правителство в Нидерландия

Вилдерс няма да бъде следващият министър-председател на Нидерландия.

09:09 - 16.05.2024