Борисов: Изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция Снимка: © ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложението на ПП-ДБ за меморандум за общото управление след ротацията, още преди да го е прочел.

Той го обяви за "арогантен, неприемлив и незрял" ход от страна на партньорите си във властта, за който разбрал през медиите и Мария Габриел, а не с официална комуникация към него като лидер на ГЕРБ.

По думите му: "изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция". Опцията за предсрочни избори през юни беше лансирана и от Кирил Петков като втори вариант при евентуален отказ на ГЕРБ от преговори с ПП-ДБ за промяна на управленската формула.

"Подобен документ се изготвя от работни комисии, в които Рая, Теменужка или определени от тях хора участват. Мария Габриел ми прочете първите няколко изречения и ѝ казах да спре, защото нататък не ме интересува", беше коментарът му.

Най-големият повод за гневната му реакция се оказаха решенията на Асен Василев за смяна на директорите на Агенцията за държавна финансова инспекция и Агенция "Митници".

От изказването на Борисов стана ясно, че се готвела и смяна на ръководството на Дирекцията за национален строителен контрол и Българската агенция за безопасност на храните - нещо, което все още не е обявявано публично от ресорните министерства.

И четирите служби са под управлението на изпълнителната власт, а не на Народното събрание.

Според него предложението на Кирил Петков "да си разделим държавата на две" било щедро, но загърбвало "парламентаризма и опозицията".

Причината за намека към "опозицията" явно е предложението на ПП-ДБ всяка от партиите да може да приема граждански или други номинации за членове на регулаторите - но да поема партийна отговорност за тях. Тоест - ако ДПС иска да лансира свой кандидат за даден пост, ГЕРБ да ги включи в своята 50%-това квота.

Борисов не отговори на въпроса на репортери какъв принцип предлага самият той за разпределяне на отдавна чакащите попълване места в регулатори, комисии и агенции.

Какво включва меморандумът на ПП-ДБ?

  • номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати от двете парламентарни групи ПП-ДБ и ГЕРБ
  • извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност
  • отказ от кандидати с ярки политически профили
  • право на вето върху номинацията на другата партия, ако по време на проверките излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията (по Кирил Петков)
  • ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на ПП-ДБ или на ГЕРБ и не се стига до промяна на съотношението между двете
  • незабавно избиране на членовете на Комисията за противодействие на корупцията
  • реформи в съдбната власт и службите за сигурност
  • мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024