Борисов към ПП-ДБ за правителството: Брак или повече не става така (Обновена)

По призива на лидера си Бойко Борисов Националното съвещание на ГЕРБ прие проект на коалиционно споразумение в управлението, което да бъде изпратено на партньорите им от ПП-ДБ.

"Пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват: брак или повече не става така," обяви Борисов, призова към гласуване и сам обобщи резултата от него.

За членове на преговорящия екип, който да представи споразумението, лидерът на ГЕРБ номинира само жени: Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Борисов определи четирите като "компетенетни, твърди, рационални и в същото време убедени, че без избори можем да намерим решение."

Борисов призна, че през изминалите 9 месеца партньорите в управлението са "направили доста неща заедно" и след прекараните месеци "не може да се бие с Кирил Петков в ефир" при евентуална предизборна кампания. Но в същото време отправи и директни критики към "Продължаваме промяната."

"Жизненоважни функции са узурпирани от партията на промяната. Апелирам Христо Иванов, Атанас Атанасов, докато се задоволяват с министерството на правосъдието и здравеопазването, да видят как ПП узурпират цялата власт," каза той.

Предупреди ѝ вицепремиера Мария Габриел, че ако стане премиер, конкретни министри могат да я провалят.

"Ако приемеш да си премиер ти с Тагарев, Василев, Богданов, ти ще сe провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме повече инструменти пред избирателите", каза Борисов като добави към списъка и министрите на спорта и туризма, чиито имена нe можа да си спомни.

По думите му спорът за това кой да оглави външно министерство всъщност бил "кукичката, за която да се хванем, за да си остане Асен Василев."

"Аз съм брал ядове с Дянков, на 50 процента с Горанов и накрая си сложих Кирил Ананиев, за да знам, че с министър, като се разбера нещо, то става," поясни бившият премиер.

По думите му обаче, ако се отиде на нови избори, разделението в обществото, което вече съществува, ще се увеличи още повече и евроатлантическите партии ще са по-слаби поотделно, отколкото ако продължат да управляват заедно. Изброи като такива партии ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

"Държавата показа едно чудовищно ново разделение. То идва от Шипка. На 3 март нашият председател на Народното събрание беше освиркан. От ПП-ДБ никой не се появи. Там се появиха проруските партии и националистическите партии и си пролича разделението по тази ос. А от другата страна на оста, останахме ние, ПП-ДБ и ДПС," обяви лидерът на ГЕРБ.

В следващите два дни Борисов ще е конгрес на Европейската народна партия в Букурещ. Времето ще бъде използвано за "буфер" в преговорите, а резултатите от тях ще станат ясни след това.

Двата документа, по които ще се преговаря през тези дни, са проект на споразумение и анекс към него, наречен "Механизъм за взимане на решения".

От ПП-ДБ вече предложиха меморандум със срок от 9 месеца и посочиха, че е рано за подписване на коалиционно споразумение за пълен мандат.

Официално премиерът Николай Денков трябва да депозира оставката си и тази на правителството на 6 март, а след това отново да се завърти парламентарната рулетка.

Мария Габриел поиска "ясна отговорност" за правителство за цял мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024