Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят" Снимка: © Булевард България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира пред журналисти казуса с назначаването на служебен премиер, но лаконично заяви, че "мераклии" за поста винаги ще се намерят.

Той беше попитан дали може да се стигне до ситуация, в която страната да остане без служебен министър-председател заради конституционните промени. Борисов обаче не вярва, че това ще се случи:

"Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него в случая може да се разчита да не влезем в такава колизия, от която искате да се страхуваме всички".

Съгласно последните промени в Конституцията при сформирането на служебен кабинет президентът има право да посочи премиер, но трябва да избере от списък с 10 хора, които заемат длъжности в държавата. От тях най-напред отпаднаха омбудсманът Диана Ковачева, която беше избрана за съдия в Страсбург, както и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка.

Друг възможен "кандидат" - управителят БНБ Димитър Радев, даде да се разбере, че отпада от вариантите, тъй като "не е добра идея централната банка да се намесва в политически процеси". Ако някой от подуправителите на централната банка решат да приемат поста на служебен министър-председател, те ще трябва да напуснат постовете си в БНБ.

Още преди срещите в президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента да не посочва за служебен премиер нито председателя на Народното събрание Росен Желязков, нито председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

В петък президентът Радев ще проведе срещи с подуправителите на БНБ, както и с двамата зам.-председатели на Сметната палата.

Това е първият път, когато се сформира служебен кабинет според последните промени в Конституцията, които ограничават възможностите за избор на служебен премиер. Попитан за коментар относно реалното прилагане на тези поправки, Борисов прехвърли отговорността на партньорите си от ПП-ДБ, като се измъкна с това, че се е "доверил" на Христо Иванов и правосъдния министър Атанас Славов.

"Аз съм се доверил на Христо Иванов. Г-н Славов е доктор по конституционно право. Тези въпроси ще ви ги отговарят те", каза лидерът на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024