Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се дистанцира от знаковите лица, които бяха санкционирани от САЩ за системни корупционни практики по време на неговото управление. 

"Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали различни от ГЕРБ, а различните от ГЕРБ са от ДПС. Нито имаме фирми, нито общ бизнес, нито каквото и да било. ", каза Борисов по повод твърденията на Министерството на финансите на САЩ, че Пеевски е злоупотребявал с влиянието си като олигарх и е подкупвал държавни служители, за да не бъде преследван за престъпната си дейност. 

На уточняващи въпроси той обяви, че последните му срещи с Пеевски са били "преди месеци" и са обсъждали държавно финансиране за региони, където ДПС имат кметове

"Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние така сме си говорили по тая тема", каза Борисов. Срещите са провеждани в Министерски съвет или в резиденция Бояна. 

За нито една от тях досега не беше съобщавана публична информация от пресцентъра на правителството. 

"Той е бивш депутат. Друго нещо не знам и най-малко искам да ми се отнема тежестта на това, което сме направили, на 10 въпроса за Пеевски", каза той. 

Борисов обяви, че ГЕРБ "припознава" само бившия зам.-министър Александър Манолев, срещу когото беше наложена забрана да влиза на територията на САЩ. 

"Ако трябва да поемем вина за нещо, това е за нашия зам-министър Манолев. Спомняте си, че той беше отстранен и изведен от партията след скандала с къщите за гости", каза той. 

В същото време, Борисов обяви, че "никога не е виждал на живо и не се е срещал" с Илко Желязков - дългогодишен член на борда на директорите на ТЕЦ "Марица Изток 2", ръководител на дирекция в Държавния резерв и зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС. Мандатите на Желязков в сектор "Енергетика" и "Сигурност" съвпадат с периода между 2009 и 2018 г., когато на власт бяха три поредни правителства на Бойко Борисов. 

Бившият премиер обаче предпочете да се разграничи от него, като каза, че Екатерина Захариева е "уволнявала два пъти" Илко Желязков  в качеството си на бивш служебен вицепремиер. Първият случай е от април 2013 г. "поради ситуацията в БЕХ". Желязков е възстановен на поста си, а когато идва второто служебно правителство на Плевнелиев, Захариева пак го уволнява от БЕХ. Все пак не стана ясно защо той продължава да пази позициите си в държавния ТЕЦ и в Държавния резерв до 2018 г.

На въпрос защо депутатите от ГЕРБ са гласували за номинацията на Желязков като ръководен кадър в Бюрото за СРС, Борисов отново отби посоката към "Демократична България", която "гласуваха за членовете на ДПС за парламентарните комисии". 

"Избрали са го, без да ме питат", каза още той. 

От банката с кадри на ДС до човека в сянката на Пеевски: Кой е Илко Желязков и защо САЩ го санкционира

Бойко Борисов не се разпозна и в образа на "действащия политически лидер", за когото САЩ има данни, че е получавал подкупи от Васил Божков. 

Той намекна, че е бил предупреден "от месеци" за готвените санкции.  

"Една стотинка не сме получили от Божков. Имах среща в посолството, няма намек, по-сърдечна, по-хубава, по-мила среща... всичките са ни били такива. От месеци работим по тези теми, които се опитват да ги пришият на нас. Тази среща беше заявена в сряда. Ако имаше ей такъв нюанс, вие ме познавате - веднага се свивам и се дърпам. Ако аз бях усетил в тези часове на разговор каквото и да е недоверие... Напротив, 7 и 8 реактор на "Козлодуй" абсолютно го подкрепям, интерконекторът с Гърция само благодарение на моята воля ще стане до края на годината", каза той. 

За кюлчетата и Мата Хари

Борисов обяви, че не е разкрил пред прокуратурата името на жената, която вероятно е направила компрометиращите записи от спалнята му в резиденция "Бояна" - въпреки че още преди година държавното обвинение водеше проверка по случая. 

Причината: "имам съмнения дали е същата, за която си мисля". Той обаче твърдо отхвърли версията, че "Мата Хари" е плеймейтката Маги Бадер, която беше посочена от бизнесмена Светослав Илчовски преди седмици. 

Борисов обяви още, че само веднъж в живота си е държал златно кюлче и това се е случило в златния резерв на БНБ. Един от охранителите на резерва се пошегувал, че "ако някой може да повдигне едно кюлче с два пръста, то си остава за него", а това било невъзможно заради тежестта и формата му.

ДПС остана "солидарна" с Делян Пеевски след санкциите на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?