Борисов нареди на ГЕРБ да подкрепи вето срещу Изборния кодекс, каквото Радев не е обявил Снимка: © Getty Images

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов направи пореден ход назад по Изборния кодекс в опит да се разграничи от обвиненията за скрита обвързаност с президента Румен Радев, лансирани от "Продължаваме промяната".

Борисов реши да се включи на живо в сутрешния блок на Нова ТВ "Здравей, България" насред интервюто на водещите с депутата от ГЕРБ Деница Сачева.

"Ако президентът Радев върне кодекса, аз ще помоля депутатите от ГЕРБ да му гласуват ветото. Защото ние ги победихме и с лъжите им, и с измамите им, и с машините, и с вълшебните флашки с близо 6%. Щом това е толкова важно в момента", обяви Бойко Борисов по време на разговора.

Той не уточни какво точно от току-що гласуваните промени в Кодекса е готов да жертва - и защо.

За ревизия обаче вероятно ще е прекалено късно. Президентът Радев не е заявявал намерения да наложи вето на гласувания закон, а според регистъра на Държавен вестник - той би трябвало да бъде обнародван в следващия 98-и брой (до края на седмицата).

Той определи протестите срещу Изборния кодекс като "последния спасителен пояс" на ПП и нарече лидерите на втората по големина сила в 48 НС "аматьори".

"Радев е най-големият мой опонент, те са аматьори", каза Борисов, който подчерта, че Румен Радев се е разграничил от ПП наред с Росен Плевнелиев (който никога не ги е подкрепял), Слави Трифонов и Корнелия Нинова.

Преди това Борисов изнесе поредната си гневна лекция на водещите Виктор Николаев и Мира Иванова, ядосан от въпросите им за синхронизирането между действията на служебния кабинет на Радев и ГЕРБ.

Борисов се възмути, че журналитсите "измъчвали" Деница Сачева с "въпроси, които тя няма как да знае" по повод твърденията на Асен Василев за редовни срещи между бившия премиер и президента.

"Когато един лъжец лъже, той си лъже непрестанно. Когато Асен Василев ви каже "Добър ден", може спокойно да си пуснете лампата. Аз твърдя, че ако има жив човек, който минимум 2 години назад да каже кога, как и къде,... аз по телефона не съм разговарял с Румен Радев. И един лъжец си позволява, прикривайки аферите ББР, земеделието, Джемкорп, газа...", каза председателят на ГЕРБ.

На конкретните въпроси на водещата за връщането на стари кадри на ГЕРБ в управлението при кабинета на Радев, той репликира възмутено: "ако някой по някакъв начин е работил, когато ГЕРБ е управлявал, няма право да отива на работа ли повече?".

Попитан за връщането на Георги Темелков начело на тол-агенцията, Борисов обяви, че той бил "на двайсто ниво на управленските нива на ГЕРБ" и реши да обвини журналистите, че "затъвали с въпросите си" и че когато Калина Константинова (бивш съветник на Румяна Бъчварова) е станала министър от ПП, "това беше готино за вас".

Тези реплики накараха Виктор Николаев да напомни на Борисов, че води разговор с журналисти, а не с политическите си опоненти, което не доведе до особена смяна на тона. Той отказа да отговори и на последния им въпрос, свързан с евентуалното разпределение на третия мандат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024