Борисов обвини ПП-ДБ, че са "узурпирали властта". Иска коалиционно споразумение с тях Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска партията му и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да подпишат официално коалиционно споразумение или "някакъв" документ, който да обвърже двете формации за редовното правителство.

Предложението му беше направено по време на националното съвещание на партията във Велико Търново и беше придружено с редица критики към управляващите, като Борисов ги обвини, че са "узурпирали цялата власт".

"Имаме една декларация Мария-Денков и ние я следваме. Те си назначиха министрите, заместник-министрите, без изобщо да ни питат. Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всички, без това никъде да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия", каза той.

Коментарът му идва, след като в петък от ПП-ДБ обявиха своя декларация от 7 точки, с която да се "скрепи" ротационният кабинет.

Борисов каза, че единствената възможност е или да се сключи коалиционно споразумение, или положението ще е "сърдитко Петко". Той даде пример с Германия, където подобни документи били разписвани в детайли и припомни, че ГЕРБ също има опит в сключването на такива, като припомни за управлението на партията с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт.

Министърът на спорта не иска заместник от ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ обърна специално внимание на история с министъра на спорта Димитър Илиев, който бил заявил, че не желае в екипа му да има човек от партията на Борисов. Когато той се свързал с Илиев да го попита за въпроса, Илиев му отговорил, че постът на заместник-министър във ведомството бил обещан на неговия дипломен ръководител.

"(Илиев) не искал наш заместник-министър, защото ГЕРБ направили най-хубавите зали, стадиони, детски спортни площадки, физкултурни салони и най-много инвестирали в спорта - затова той не желае да има човек от ГЕРБ", критикува го остро Борисов.

Той се подигра и с професионалния опит на Илиев, който е ввтомобилен състезател и осемкратен рали шампион, и каза, че в телефонен разговор с него го е "окуражил" да си подаде оставката като спортен министър.

Местните избори

Голяма част от националното съвещание беше фокусирано и върху темата за предстоящите местни избори. Лидерът на ГЕРБ не пропусна да се похвали с постигнатото от последния кабинет "Борисов" във всички градове в страната, където са построили "училища, болници, университети, магистрали, музей, опера, театър, детски градини..."

яма град, в който всички хубави неща да не са направени от нас. А ако започна за София да говоря ще ми трябва час", каза той.

Според него обаче откакто ГЕРБ не е в управлението "не се е случило нищо" в нито един град или в държавата. Борисов изтъкна, че "хората чакат" ГЕРБ да се завърнат на власт, за да може проблеми като хаоса, инфлацията и високите цени да бъдат решени.

Случващото се в Русия е "гражданска война"

Борисов акцентира и върху евроатлантическия облик на партията си, която от началото на войната подкрепяла Украйна и обърна специално внимание, че дори е сложила украинското знаме в централата си.

Той нареди на външния министър Мария Габриел и военния министър Тодор Тагарев да следят внимателно ситуацията с бунта в Русия и я определи като "гражданска война", която е изключително опасна.

Лидерът на ГЕРБ използва възможността, за да призове за реформа в службите, която да била насочено не върху ръководството им, а върху тяхното по-мощно функциониране.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023