Борисов обвини ПП-ДБ, че са "узурпирали властта". Иска коалиционно споразумение с тях Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска партията му и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да подпишат официално коалиционно споразумение или "някакъв" документ, който да обвърже двете формации за редовното правителство.

Предложението му беше направено по време на националното съвещание на партията във Велико Търново и беше придружено с редица критики към управляващите, като Борисов ги обвини, че са "узурпирали цялата власт".

"Имаме една декларация Мария-Денков и ние я следваме. Те си назначиха министрите, заместник-министрите, без изобщо да ни питат. Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всички, без това никъде да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия", каза той.

Коментарът му идва, след като в петък от ПП-ДБ обявиха своя декларация от 7 точки, с която да се "скрепи" ротационният кабинет.

Борисов каза, че единствената възможност е или да се сключи коалиционно споразумение, или положението ще е "сърдитко Петко". Той даде пример с Германия, където подобни документи били разписвани в детайли и припомни, че ГЕРБ също има опит в сключването на такива, като припомни за управлението на партията с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт.

Министърът на спорта не иска заместник от ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ обърна специално внимание на история с министъра на спорта Димитър Илиев, който бил заявил, че не желае в екипа му да има човек от партията на Борисов. Когато той се свързал с Илиев да го попита за въпроса, Илиев му отговорил, че постът на заместник-министър във ведомството бил обещан на неговия дипломен ръководител.

"(Илиев) не искал наш заместник-министър, защото ГЕРБ направили най-хубавите зали, стадиони, детски спортни площадки, физкултурни салони и най-много инвестирали в спорта - затова той не желае да има човек от ГЕРБ", критикува го остро Борисов.

Той се подигра и с професионалния опит на Илиев, който е ввтомобилен състезател и осемкратен рали шампион, и каза, че в телефонен разговор с него го е "окуражил" да си подаде оставката като спортен министър.

Местните избори

Голяма част от националното съвещание беше фокусирано и върху темата за предстоящите местни избори. Лидерът на ГЕРБ не пропусна да се похвали с постигнатото от последния кабинет "Борисов" във всички градове в страната, където са построили "училища, болници, университети, магистрали, музей, опера, театър, детски градини..."

яма град, в който всички хубави неща да не са направени от нас. А ако започна за София да говоря ще ми трябва час", каза той.

Според него обаче откакто ГЕРБ не е в управлението "не се е случило нищо" в нито един град или в държавата. Борисов изтъкна, че "хората чакат" ГЕРБ да се завърнат на власт, за да може проблеми като хаоса, инфлацията и високите цени да бъдат решени.

Случващото се в Русия е "гражданска война"

Борисов акцентира и върху евроатлантическия облик на партията си, която от началото на войната подкрепяла Украйна и обърна специално внимание, че дори е сложила украинското знаме в централата си.

Той нареди на външния министър Мария Габриел и военния министър Тодор Тагарев да следят внимателно ситуацията с бунта в Русия и я определи като "гражданска война", която е изключително опасна.

Лидерът на ГЕРБ използва възможността, за да призове за реформа в службите, която да била насочено не върху ръководството им, а върху тяхното по-мощно функциониране.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024