Борисов обвини ПП-ДБ в "тикане към избори 2 в 1": Днес ни пратиха в ръцете на Радев

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се разсърди на ПП-ДБ за това, че са избързали да внесат оставката на Николай Денков и кабинета още на 6 март, като обвини коалицията в това, че "тикат към избори 2 в 1".

"Денков дойде, хвърли си оставката и си замина, за да не участва в дебатите. И аз питам моите некоалиционни партньори. Така ли се устоява правителство? Така ли се отговаря на критиката? С кое лице ние застанахме да кажем, че трябва да продължи това правителство? Затова ли го направиха? Докато знаят, че ни няма?", каза той.

Нито един от депутатите на ГЕРБ не взе думата по време на дебатите по оставката на Денков. Говорители от мнозинството бяха само членове на ПП-ДБ, а някои от представителите на ГЕРБ дори апострофираха Николай Денков, докато той изчиташе какво е постигнало правителството в изминалите 9 месеца.

"Кое ми е по-важно - оставката на Ники или да изберем Урсула фон дер Лайен за кандидат?", попита риторично председателят на ГЕРБ, който се намира на среща на ЕНП в Букурещ.

Самият Борисов не е правил изявления в пленарната зала от миналия месец юни, вкл. в двата вота на недоверие срещу правителството.

Сега той отново заяви, че не вижда как ГЕРБ може да защитава "Тагарев, спортния министър и кадровика Асен Василев, който всеки ден прави смени".

ПП-ДБ и ГЕРБ ще преговарят 3 дни за "съвсем малки смени" в кабинета"

На изявлението на Василев, че очаква само дребни смени в кабинета, Борисов отговори:

"Ако няма радикални реформи в кабинета, регулаторите и съдебната система, ние няма да участваме. Но започваме с това, което управлява държавата, за да има нещо, което да го регулира и следи. Това е процесът. Без кардинални промени, вкл. и на Асен Василев, щом си мисли, че така ще мине и всеки ден ще се оправдава как някой друг ги сменя и той не знае, аз повече няма да ги подкрепям".

Преговори все пак ще има - въпреки клетвите на Борисов, че не вижда "никаква надежда" за продължаване на ротацията. Лично той не планирал да участва в преговорите, преди да има готови решения на двата екипа.

"Ако намерят кардинално решение на кабинета, ще отида да се подпиша. но като почнат да се събират лидерите им на тумби, накрая дойдат и дамите им, аз нямам работа в такъв панаир. Не искам да участвам в него. Те днес предопределиха как ще се развият нещата", обяви той.

"С това си поведение те днес ни пратиха в ръцете на президента Радев. А от него вече зависи всичко. Кое беше нужно да съсипят правителството днеска? И да цъка часовник в ръцете на президента Радев кога ще са изборите, кога ще са консултациите, колко време ще ни държи или няма да ни държи. Щото ако той не беше джентълмен, можеше утре да ни назначи консултации. Има право", обяви още Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024