Борисов иска "споделена отговорност", за да смени ГЕРБ позицията си по хомофобския закон на "Възраждане" Снимка: © Screenshot

Като агитация и пропаганда определи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов забранителния списък на българските учители, публикуван по-рано тази седмица от "Възраждане".

Той намекна, че партията му може да се включи в преразглеждане на части от закона за училищното и предучилищното образование.

"Това е просто една агитация в момента, една пропаганда. По втория член по този закон ние също имахме много възражения в ГЕРБ, така че при една споделена отговорност за в бъдеще, можем да разгледаме и тези закони и да търсим решения, които да дават възможност хората да се чувстват спокойни," каза Борисов пред журналисти.

Във въпросния член от закона е записано, че "нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове."

Още в пленарна залата стана ясно, че дефиницията е преписана от Уикипедия и не е издържана.

Според Борисов и списъкът на "Възраждане", и този на противопоставящите се на хомофобския закон, се използват за политически цели в неофициално започналата предизборна кампания.

"Възраждане” правят списък, а днес е точно ден за борба с тоталитарните режими, и съответно г-н Петков гледа тая маса, където е особено в няколко по-големи града, да гласува за тях. Хубавото и на двата списъка или несписъка е, че нито от единия , нито от другия ще зависи да могат да правят списъци след тези избори," каза още той.

По думите на лидера на ГЕРБ "българските учители са изключително висока класа и не се подвеждат по такива евтини пропагандни тези."

"Да не говорим и колко списъци се вадиха от тази държава през годините. Всеки, който няма какво да прави, отиде и извади някакъв списък. И мине три дни при вас. Три дни "шум за нищо" и приключва списъкът, така че двете партии си помпат по някакъв начин електората," заключи той.

По същото време и бившият кмет на София и дългогодишен преподавател, а в момента депутат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова най-после реши да вземе отношение по последиците от хомофобския закон, който партията ѝ подкрепи, с аргумента, че "заплахите срещу учители са не само недопустими, но и опасен прецедент."

"Да си учител е професия-призвание. Така е за мнозинството от моите колеги. Казвам го като учител, директор на училище, бивш министър на образованието и кмет, отговарял за близо 200 общински училища. Да посегнеш на достойнството на българския учител е престъпление. Казвам го на тези, които внасят сигнали в прокуратурата срещу учители и ги наричат престъпници," написа Фандъкова във Фейсбук.

Тя също определи списъка на "Възраждане" като предизборен пиар, който използва недопустими средства.

"Училището не е място за пропаганда – каквато и да е тя! Като член на Комисията по образование в Народното събрание твърдо се противопоставям срещу всеки опит за натиск срещу учителите и ще продължа да работя за промени в българското образование, свързани с повишаване на неговото качеството с активното участие на хората, които знаят най-добре от какво имат нужда децата, за да бъдат успешни хора – българските учители," пише още Фандъкова.

Приетите от Народното събрание по предложение на Костадин Костадинов и депутати от "Възраждане" текстове претендират да забраняват "пропагандата" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата.

За текстовете гласуваха и мнозинството от депутатите от ГЕРБ, при все че преди по-малко от година те бяха против съвсем същия проект, който се беше появил и в предишния парламент.

Йорданка Фандъкова беше сред малцината в парламентарната група, които гласуваха или "против" или "въздържал се". Други обаче, че като депутата Петър Николов, пламенно го защитаваха.

Докато Янка Такева чака да я сезират, вълна от подкрепа се вдигна за учителите

Screenshot Прокуратурата ще проверява "Възраждане", кметът на Варна защити учителите от "черния списък"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024