Борисов все пак осъди призивите на "Възраждане" към насилие - но с едно наум Снимка: © Булевард България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов най-после си позволи да осъди публично поведението на "Възраждане", след като дълго време ухажваше политически ръководството на националистите.

Борисов беше предизвикан да заеме позиция, след като три дни нито една политическа сила не реагира на призивите на Костадин Костадинов към насилие и на протестите на агитките във Варна, при които бяха нападнати хора, дошли да гледат филма "Близо".

"Категорично осъждам поведението на "Възраждане", свързано с агресия срещу инакомислещите, с провокациите, с езика на омразата. Ние сме против това, което се случва във Варна, в София, агресията, побоищата. Това не може да е така", каза той в Народното събрание.

В същото време обаче Борисов сложи знак за равенство между грубите провокации на феновете на "Възраждане" с масовите антиправителствени протести от 2020 г. срещу самия него.

Той обяви, че агитките "гледали" от протестиращите преди три години, като се вдъхновили от "хвърлянето на яйца, свински уши, домати, ковчези". През 2020 г. "Възраждане" също развяваха знамената си на площадите, като участваха и в един от най-напрегнатите моменти в началото на септември, когато се стигна до сблъсъци с полицията.

Борисов реагира в отговор на декларацията на премиера Николай Денков, който поиска службите, прокуратурата и всички останали политически сили да се разграничат от езика на омразата на Костадинов. Според председателя на ГЕРБ обаче Денков е "най-овластеният човек в държавата" и е негова отговорност "да свърши всяка работа" през МВР.

Прокуратурата обаче се самосезира по публикациите на Костадинов чак след като беше разкритикувана от Денков за бездействието си.

БНТ прекъсна програмата си за 7 минути "право на отговор" на Костадинов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024