Прокуратурата възложи на службите да проверят дали Костадин Костадинов подбужда към омраза Снимка: © Булевард България

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод изказванията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и възлага на службите за сигурност да проверят дали той е извършил престъпление против правата на гражданите. Това става ясно от прессъобщение на съдебния орган.

Костадинов ще бъде проверяван от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП. Те трябва да установят дали партийният лидер е нарушил чл. 162 от Наказателния кодекс и е извършил престъпление, като е подбуждал към дискриминация или омраза.

Наказателният текст гласи: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание".

В неделя Костадинов призова симпатизантите си към "унищожаване на тази уродлива измет", като обяви противниците на Русия за "една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие". В закона обаче политическите убеждения липсват като признак, на основата на който може да бъде извършено подобно престъпление.

Междувременно представители на неговата партия и симпатизанти организираха нападения в София и във Варна заради прожекцията на филм с ЛГБТ+ тематика, като и в двата случая се стигна до словесна агресия и напрежение.

Срокът за извършване на проверка е до три месеца, като след това институциите трябва да преценят дали има данни за извършено престъпление.

Новината идва часове след изявлението на премиера Николай Денков в Министерски съвет, на което той осъди призивите на председателя на "Възраждане" към насилие и призова останалите институции да вземато отношение по въпроса.

Междувременно БНТ реши да предостави незабавно платформа на Костадинов и прекъсна програмата си, за да излъчи извънредна емисия с изявление на депутата. Телевизията обясни, че той е поискал "право на отговор" като реакция на изказването на Денков и го обвини, че премиерът е обявил "война" срещу "Възраждане".

БНТ прекъсна програмата си за 7 минути "право на отговор" на Костадинов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024