МВР се похвали, че е предотвратило "физически сблъсък" на акцията срещу филма "Близо" във Варна

Областната дирекция на МВР във Варна излезе с позиция относно вчерашното напрежение около прожекцията на филма "Близо" във Варна.

Институцията посочва, че служителите на реда са успели да предотвратят физически сблъсък и именно благодарение на намесата на полицаите не се е стигнало до такъв.

Видеоклипове в социалните мрежи показаха по-рано как футболни агитки и активисти от "Възраждане" замерват с предмети хората, отишли да гледат филма, като в много от видеата се чуват и нецензурни реплики. Въпросната демонстрация е свикана от местната организация на "Възраждане", а сред участниците в нея е и Юлиан Губатов от ръководството на партията.

МВР съобщава, че по случая е образувано досъдебно производство за хулиганство и към момента се извършва разпит на участниците в словестната агресия.

"Полицията е успяла да не допусне физическа саморазправа и бързо да потуши напрежението", се казва в позицията на местните власти.

В един от видеоклиповете се вижда как група млади мъже се опитват да нападнат събралите се хора пред центъра и крещят обиди срещу тях. На записите се чуват и заплахи, но нито един от присъстващите там не е арестуван от властите.

Прожекцията на филма "Близо" във Варна така и не се състоя. Това е поредната атака срещу прожекцията на филма в България, като преди седмици такава беше извършена от привърженици на "Възраждане" в кино "Одеон" в София, а дни по-късно МВР започна проверка по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024