МВР се похвали, че е предотвратило "физически сблъсък" на акцията срещу филма "Близо" във Варна

Областната дирекция на МВР във Варна излезе с позиция относно вчерашното напрежение около прожекцията на филма "Близо" във Варна.

Институцията посочва, че служителите на реда са успели да предотвратят физически сблъсък и именно благодарение на намесата на полицаите не се е стигнало до такъв.

Видеоклипове в социалните мрежи показаха по-рано как футболни агитки и активисти от "Възраждане" замерват с предмети хората, отишли да гледат филма, като в много от видеата се чуват и нецензурни реплики. Въпросната демонстрация е свикана от местната организация на "Възраждане", а сред участниците в нея е и Юлиан Губатов от ръководството на партията.

МВР съобщава, че по случая е образувано досъдебно производство за хулиганство и към момента се извършва разпит на участниците в словестната агресия.

"Полицията е успяла да не допусне физическа саморазправа и бързо да потуши напрежението", се казва в позицията на местните власти.

В един от видеоклиповете се вижда как група млади мъже се опитват да нападнат събралите се хора пред центъра и крещят обиди срещу тях. На записите се чуват и заплахи, но нито един от присъстващите там не е арестуван от властите.

Прожекцията на филма "Близо" във Варна така и не се състоя. Това е поредната атака срещу прожекцията на филма в България, като преди седмици такава беше извършена от привърженици на "Възраждане" в кино "Одеон" в София, а дни по-късно МВР започна проверка по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023