Кабинетът порица "Възраждане" и поиска Радев и партиите да реагират на призивите за насилие Снимка: © Screenshot

Министър-председателят Николай Денков излезе с остър призив срещу "Възраждане" и поиска останалите институции да вземат отношение относно поведението и призивите за насилие от страна на партията.

На пресконференция в Министерски съвет премиерът говори за скорошните прояви на "Възраждане", включително случаите на агресия и заплахите на лидера ѝ Костадин Костадинов.

"Този тип действия от страна на "Възраждане" започнаха преди две години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително и с постове от лидера на партията, насилие по улиците, забрана към народни представители да направят свои изказвания от пленарната трибуна", обясни Денков.

По думите му, големите проблеми започват именно с подобни "малки акции". Затова Министерски съвет категорично заявява, че такъв тип поведение е "неприемливо" и апелира останалите институции, сред които президентството и партиите в парламента, да вземат отношение по въпроса.

По време на изказването си Денков цитира и изказването на проф. Георги Тотев от речта му "Цивилизационният избор на България - 25 години по-късно". В нея философът казва, че "в българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите".

"Тази констанация изисква решения и действия както на институциите, така и на политическите партии. Затова днес заедно с министъра на вътрешни работи и министъра на правосъдието ще кажем какво смятаме да предприемем в това отношение", обясни премиерът.

Обявяване на конкретни действия обаче така и не последва. Министър-председателят единствено отправи призиви и апелира "Възраждане" да се върне към действията, които "съответсват на законите на страната". Той допусна, че част от тях могат да изискват проверка, тъй като "става въпрос за нарушение на закони".

Вътрешният министър Калин Стоянов пък призова гражданите да не се провокира насилие и омраза и изтъкна, че за МВР е от особена важност да няма физически сблъсъци по време на граждански протести. Думите му могат да бъдат отправени към последния случай на агресия, свързан с "Възраждане". В петък вечерта активисти от партията и футболни агитки замерваха с предмети хора, отишли на прожекцията на филма "Близо" във Варна. Ситуацията създаде известно напрежение в морксата столица, а от МВР впоследствие обявиха, че са успели да предотвратят физически сблъсък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024