Борисов не дава МВнР - иска Мария Габриел да е и премиер, и външен министър след ротацията

Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, а Николай Денков - специален вицепремиер и министър на образованието. За това настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание по повод предстоящата ротация в правителството.

Тя трябва да се случи през март по силата на "джентълменското" споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ от началото на мандата. То гласи, че Денков и Габриел ще си разменят местата като премиер и вицепремиер. Смяна ще има и начело на Народното събрание.

"Как си представяте при това положение - всички министри и зам.-министри на ПП-ДБ, а Мария като кукувица да седи в Министерски съвет? И Асен Василев, който сега си командва в Щатите всички министри, тя трябва да му се моли всеки ден. Успехите на България във въшнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. И контактите на много от опитите на правителството да действа по други канали, се провалят. ДПС не желаят никакво участие в правителството. Освен правителството, обсъждахме и законодателната програма за избор на членове на регулатори, и др.", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов не конкретизира какво точно означава "специален вицепремиер", но подчерта, че партията му няма да прави повече компромиси.

"До момента сме направили огромен компромис, бяхме първа политическа сила. След пет избора решихме, че трябва да направим правителство. За разлика от колегите аз си меря думите. Всички скандали са свързани с непремерени думи", каза той.

„В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата. Сега "ПП-ДБ" казват: "На нас ни трябва Външно министерство, за да имаме излаз към света". Контрааргументът, който им казах, бе: "Когато Асен Василев предложи група министри само от ПП, то това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, финансите? Когато министър Василев участва на ЕКОФИН - един от най-важните съвети, това не е ли излаз? Когато министърът на енергетиката участва във всички регионални геостратегически срещи, това не е ли излаз? Когато министърът на отбраната в тази воюваща обстановка в света участва в срещи на НАТО с най-силните евроатлантически партньори, това не е ли излаз?”, коментира още Борисов.

На различна позиция е съпредседателят на "ПП - ДБ" Кирил Петков, който заяви, че Мария Габриел трябва да е премиер, но не и външен министър.

"Специалният статут на Денков и Габриел може да бъде запазен, ако те си сменят изцяло позициите", добави Петков.

Той изрази увереност, че сглобката няма да се провали заради споровете около двата поста.

В кулоарите Борисов коментира не само кризата с председателя на Столичния общински съвет, но и самите изборни резултати.

"Искам да има нови избори в София. Купени избори правилно ли е да има? Не е правилно. Манипулирани с флашки за изборите, това знаем до момента", каза лидерът на ГЕРБ, като обвини "ПП-ДБ-СС" в "импотентност".

''Когато те показват такава импотентност, такава невъзможност, месеци наред София е в хаос, борят се само кой да е истинския кмет - Бонев или Терзиев, истински се надявах се да направят някакви комисии поне. Защото, ако това, което излезе от експертизите, е вярно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили изборите и манипулирали изборите'', смята той.

Анализ на Института за развитие на публичната среда в същото време показва, че липсващите гласове всъщност са повече в полза на Васил Терзиев. Данните от ЦИК, които са анализирани, показват, че "загубените" гласове в полза на Терзиев са 896, а тези за Григорова - 205.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024