Борисов подкрепя върховенството на закона и "внезапната спирачка" на ЕС Снимка: © European Council

Българският премиер Бойко Борисов настоява пред евролидерите за общ медицински протокол за всички държави членки на ЕС, подкрепя така наречената „внезапна спирачка“ за отпуснатите средства и няма притеснения относно тълкуването на върховенството на закона.

Това обяви министър-председателят във видео на живо от профила си във „Фейсбук“, споделяйки, че преговорите на Европейския съвет продължават и в неделя – тепърва ще се договаря споразумението за бюджета на ЕС до 2027 г., както и фонда за възстановяване от Covid-19 пандемията.

„Още не сме стигнали до реалните цифри. Още не сме говорили за тях, освен за рамката. Досега основната тема е върховенството на закона и кой какво разбира по този термин. Аз съм го подкрепил по всички параграфи, но има колеги, които ги притеснява, например словенският колега. Разказва как върховенството на закона може да унищожи един човек там“, сподели Борисов.

„Други имат притеснения относно Истанбулската конвенция, гей бракове, забрана на аборти и различни малцинства. Аз помолих колегите да не коментираме детайлите и страховете, а да приемем единодушно върховенството на закона. Да излезем силни и единни, категорично подкрепящи върховенството на закона“, каза премиерът.

Борисов сподели, че „това, което се предлага и е подкрепено от България“ е намаляване на планираните пари за безвъзмездни помощи с 50 млрд. евро и увеличение на средствата за заеми също с толкова. 50 млрд., планирани за грантове, да отидат за заеми: Новото предложение към евролидерите Новото съотношение ще е грантове към заеми – 450 млрд. на 300 млрд., или 60:40.

„България е една от най-спестовните държави“, каза премиерът и сподели, че нидерландският му колега Марк Рюте е казал, че България е „една от най-финансово стабилните“. „Ние сме в първите две, не сме си позволили да теглим заеми. Гласували сме в парламента евентуални 10 милиарда, при нужда може да се излезе веднага на пазара. Още се справяме със собствените ресурси“, каза той.

Борисов изрази подкрепа за механизма, известен като „внезапна спирачка“. Съгласно него - държава членка ще може да предизвика спиране на достъпа до евросредствата на друга страна, ако прецени, че не се изразходват по предназначение. „Подкрепям внезапната спирачка, защото този, който дава парите, трябва да знае как се харчат. Тук имаме пълно единомислие със спестовниците“, отбеляза той, говорейки за „добри отношения“ с Нидерландия и останалите държави от „пестеливата четворка“ – Австрия, Дания и Швеция.

"След като се изразходват парите, ако една държава членка не ги инвестира по добрия модел, всички трябва да върнем заема. Затова напълно подкрепям "пестеливата четворка", защото нашата политика е била винаги такава – да харчим и да слагаме парите там, където ще има развитие. Подкрепям "пестеливите", защото позицията им е правилна.

Българският министър-председател изрази подкрепа за нидерландския премиер Марк Рюте и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН - Съветът по икономически и финансови въпроси. Това стана ясно още вчера, а днес премиерът го потвърди.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е съобщила, че спадът на БВП на ЕС върви към 8,5%, каза Борисов. "На фона на тези загуби се борим. Тези, които дават парите, имат същите проблеми, които ние имаме. Полагаме огромни усилия с авторитета, който имаме – виждате, правим двустранни срещи, опитвам да помагам, да балансирам, с всички колеги сме добри приятели. Разбирам какво ги притеснява. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такива решения, че всички членове на семейството да бъдат защитени и да се чувстват като членове", каза българският министър-председател.

„Настоях категорично да се въведе единен медицински протокол във всички държави членки. Да се каже ясно и да не ставаме свидетели на научни спорове дали има пандемия, или няма. Да се установи модел как всяка държава членка да реагира. Пандемията не само не си е отишла, не само не е по средата, а не знаем как ще се развива. Всички сме вперили очи в разработките по ваксини, по лекарства", каза премиерът.

"Много тежки глоби се налагат, когато се наруши правилото за носене на предпазна маска в Европа. Дори на носа да не я сложиш тук, камерите ни следят и се прави забележка“, призна Борисов.

Той е притеснен, че „България е единствената държава, която смята, че пандемия вече няма“. Отчете, че вече сме една от най-засегнатите от Covid-19 държави в Европа.

„Имало ли е нужда от мерките в такъв случай? Упрекваха ме, че не може да се ползват ресторанти, барове, фитнеси, галерии, но тогава имахме около 10-12 случая на ден, сега са 200-300. Цялото общество беше облъчено, че аз, Мутафчийски и щабът сме лоши и тормозим хората. Виждате обаче какво става сега. Във Франция от понеделник връщат маските, Австрия продължава да държи строги мерки“, каза премиерът.

Борисов предложи да организира кръгла маса с медиците у нас след срещата на евролидерите, на която те да „обяснят на обществото докъде води всичко това и докъде ще се стигне“. „Защото всички последици са за нас. Надявам се медицинските светила да излязат и да кажат по единия или другия модел сме действали правилно, тъй като много държави ни слагат в червените зони“, каза той.

Накрая отчете, че всички лидери на държавите от ЕС са „на прага на изтощението“. Надява се днес да се стигне до консенсус по основните въпроси: „Лош или хубав, нека гласуваме бюджет за следващите 7 години“.


Прочетете още:

Бюджетът на ЕС: Пестеливите, мълчаливите и Ангела Меркел

Шпигел за Бойко Борисов: Корупция, злоупотреба с власт ... и онова видео

Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024