Борисов пак подкрепи зърнопроизводителите и поиска Денков да е по-диалогичен Снимка: © Screenshot

Бойко Борисов поиска правителството и зърнопроизводителите възможно най-скоро да седнат на масата за преговори и да разрешат казуса около отпадането на забраната за внос на украинско зърно и други продукти. Това се случва ден след като премиерът акад. Николай Денков отправи покана към бранша за среща в събота, но получи отказ.

Лидерът на ГЕРБ нападна министъра на земеделието и този на икономиката за създалото се напрежение, визирайки готвените от понеделник протести на представителите от аграрния сектор. Според Борисов както кабинетът, така и зърнопроизводителите са допуснали грешки в комуникацията по казуса:

"Грешката на Денков е в квалификациите. Моят съвет към тях е да забравят лошите хвърлени думи, да седнат на масата, ще им помогнем. Но тук, за съжаление, имаме слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия [министър]".

Борисов сравни сегашното недоволство с протестите срещу неговия кабинет, като изтъкна, че такива е имало "поне 30" - но въпреки това той успявал да разреши проблемите.

"Денков е млад премиер и във всички случаи на никой премиер протестите не са му приятно нещо, но с времето се научваш, че само с диалог се решават проблеми", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той даде и още съвети към настоящото правителство какво трябва да направи:

"Сядаме, разбираме се, помагаме. След това се прегръщаме. Ние сме правителство. Казвам ние, защото, като си вдигнал ръка да гласуваш за това правителство, носиш и отговорност. Затова призовавам особено министрите на земеделието и на икомониката заедно с премиера да седнат и да решат въпросите".

Денков обаче вече се опита да направи това, като покани зърнопроизводители на преговори в събота. Те обаче отказаха срещата и заявиха, че ще продължат с плановете си за национален протест следващата седмица. От своя страна, министър-председателят определи действията им като опит за "дестабилизация на страната", както и за опит за "шантаж", на който правителството няма да се поддаде.

Денков: Има опит за дестабилизация на страната от зърнопроизводителите. Няма да преговарям с "терористи"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024