Борисов поиска плочата, а след това и целият съветски паметник, да бъдат премахнати Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж реши, че плочата на Паметника на Съветската армия в София трябва да бъде "незабавно" премахната. Той призова да се предприемат действия и за преместването на монумента, като аргументира предложенията си с продължаващата война в Украйна.

"Не може в тази агресия, в това кръвопролитие, ние да заемаме подобна позиция. Сега трябва да сме категорично ясни. Нека Столична община да изиска премахването на тази плоча", настоява Борисов.

Миналата година малко след началото на руската инвазия в Столичния общински съвет започна инициатива за преместването на паметника по предложение на кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. Тя обаче се провали, а Трайков обвини мнозинството в местната управа, в което доминира ГЕРБ, в бездействие по казуса. Лидерът на ГЕРБ обаче твърди сега, че обстановката тогава била "различна".

Позицията на Борисов идва на фона на вчерашните събития, при които възрастен мъж счупи плочата на паметника, върху която е изписан надписът: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ". Мъжът беше задържан от полицията, а прокуратурата започна разследване.

Междувременно руското посолство в София реагира с обвинения в "богохулна постъпка", макар паметникът да е на армията на отявлено атеистичния съветски комунистически режим.

По думите на Борисов, действията не могат да се нарекат "вандалски акт", тъй като става дума за "нещо толкова правилно", но държавата не си била свършила работата. Според него, паметникът продължава да бъде в центъра на София по вина не на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, а заради бездействието на министерството на културата и областния управител на София.

Решение на Столичния общински съвет за премахването на монумента има още от 1992 г. Досега е неизпълнено, като основен аргумент обикновено е, че той е върху държавна, а не върху общинска собственост. През 2007 г., когато Бойко Борисов беше кмет на София, той получи от тогавашния руски посланик в България Анатолий Потапов орден "Михаил Ломоносов" - за поддържане на българо-руската дружба. Тогава в медиите Борисов е цитиран да казва, че "докато аз съм кмет, паметникът на Съветската армия ще го има".

Съветският паметник редовно е обект на посегателства в знак на протест срещу руското влияние в България. Той на няколко пъти беше заливан с боя, а около демонтажа му постоянно има спорове, които към момента не са довели до конкретни действия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024