Съветският паметник в София осъмна със счупена плоча след протест на възрастен мъж Снимка: © Булевард България

Върху Паметника на Съветската армия в София има нанесени щети, след като възрастен мъж е счупил плочата, на която е изписан надписът: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ"

Това се е случило в нощта срещу четвъртък, точно когато Русия отбелязва "Деня на защитника на отечеството", който преди беше известен и като празника на Съветската армия.

За посегателството срещу паметника е задържан 61-годишен мъж. Съобщава се, че е изкачал полицейските служители да пристигнат на място малко след като е строшил плочата.

Той е казал, че действията му са в знак на протест срещу войната в Украйна. Това се случва точно ден, преди да се отбележи една година от началото на войната в Украйна.

От посолството на Русия реагираха с обвинения в "богохулна постъпка" (неясно защо, след като паметникът е на армията на отявлено атеистичния съветски комунистически режим).

Екипът на Митрофанова ожалва "подвига на съветските воини, освободили България от нацизма" и на "хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за „кафявата чума” в света" - без да обръща внимание на факта, че българинът не беше "свободен народ" нито по време на директната съветска окупация след края на Втората световна война, нито при установяването на тоталитарния режим на БКП под контрола на СССР.

Къде да гледаме "Второто освобождение" - филма за съветската окупация на България от 1944-1947

"Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято", пише още в позицията на руското посолство.

Оттам призовават властите "незабавно да предприемат мерки за ликвидиране на последиците от престъплението срещу паметта, наказване на виновните и преустановяване на позорната практика за изопачаване на общата ни история".

Съветският паметник редовно е обект на посегателства в знак на протест срещу руското влияние в България. Той на няколко пъти беше заливан с боя, а около демонтажа му постоянно има спорове, които към момента не са довели до конкретни действия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024