Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов използва стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо за обяснение защо е участвал в съвместното управление с ПП-ДБ в кабинета на Николай Денков.

"Направих сглобката да помиря държавата, да стане по-поносимо... Това е най-важното в момента за българите. Дори малко смешно, че на нашия парламент пише "Съединението прави силата", а ние по-разединени не сме били", каза той на предизборна среща на ГЕРБ в Хасково.

Това е нова версия в обясненията на Борисов за ротационния кабинет - първо това беше "евроатлантизма", Шенген, еврозоната, Украйна и съдебната реформа. По-късно той обяви, че "баща на сглобката" всъщност бил Алексей Петров.

Сега Борисов се обяви за "единствения, който се опитва да успокоява" в политиката: "Жертвах си ГЕРБ, не вдигнахме повече, задържахме се, където бяхме, хората ни разбраха".

Той даде пример с новото коалиционно управление в Нидерландия, в което либералите на Марк Рюте ще подкрепят крайнодясната партия на Герт Вилдерс.

"Хубаво е малко партиите да се успокоят. Гледаме какво става в Холандия. Навсякъде първата партия участва в управлението - в Холандия тя няма да излъчи премиер, но тя е водещата и другите я подкрепят", каза още той.

Речта на Борисов мина през "телеграфен анализ" на международното положение от Украйна до Китай, и накрая пак се върна към тежки обвинения срещу ПП-ДБ - от това, че Асен Василев осигурил само 20% от парите за общински инфраструктурни проекти, през това, че "правителство на академик" не дало пари за заплати на университетите, до "медийните кампании, подкрепени със западни фирми и лобисти".

Изненадата в събранието на ГЕРБ се оказа бившият финансов министър от първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков.

Самият председател на партията го прикани да се качи на трибуната, където беше оставено свободно място за него. Борисов му напомни, че репликата за "постната пица" е станала нарицателно за цялото им управление, но не се върна към обстоятелствата, заради които Дянков беше отстранен от правителството и повече не се върна като министър в следващите кабинети на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024