Първо подава ръка, след това стреля: Кой извърши атентата срещу Роберт Фицо Снимка: © Getty Images

71-годишен мъж стои сред група от петдесетина души край Културния център в Хандлова и се провиква фамилиарно към словашкия премиер: "Робо, ела насам".

Роберт Фицо се доближава до пенсионера, подава му ръка и в този момент се чуват изстрелите.

Мъжът не иска да поздрави министър-председателя, а да го застреля. Фицо прави няколко крачки назад и пада на земята. След секунди стрелецът също е повален от полицаите.

Свидетели на престъплението, извършено посред бял ден на площада в Хандлова, разказват пред словашкия сайт "Правда" за потресаващата сцена.

Нападателят е Юрай Цинтула, 71-годишен мъж от Левице. Градът е с около 33 000 души население, намира се на около 80 км южно от Хандлова.

Оръжието, с което той е стрелял по Роберт Фицо, вероятно е регистрирано законно.

Според неофициални източници на словашките медии, Цинтула е планирал атентата от няколко дни и не съжалявал за действията си, а се гордеел от себе си.

Синът на Цинтула разказва пред "Aktuality", че е шокиран от действията на баща си и не е имал представа, че той би извършил подобно покушение.

На въпрос дали Цинтула е изпитвал омраза към лидера на партия "Смер", той отговаря: "Ще го кажа така: той не гласуваше за Фицо".

Юрай Цинтула е автор на няколко стихосбирки и два романа, представя се за писател и публицист в профила си във Facebook. Една от книгите е посветена на обвинения срещу местната ромска общност за това, че злоупотребява със системата за социални помощи.

През 2015 г. той става член на Съюза на словашките писатели. Организацията се разграничи от Цинтула след стрелбата по Роберт Фицо и описа действията му като "брутален акт, който няма паралел в историята на Словакия".

През 2016 г. Цинтула е работил за частна охранителна фирма, оттогава има и законен пистолет. По това време самият той е станал жертва на нападение в търговски център в Левице, извършено от млад човек под влиянието на наркотици.

Отново през 2016 г. Цинтула се е срещал с представители на паравоенната организация "Slovenski Branci" - националистическа групировка с проруски уклон, която се създава през 2012 г.

Участието му на техни прояви е документирано със снимки.

Разследващата медия VSquare описва как организацията вербува млади мъже от цяла Словакия за военни учения под претекст, че ги подготвя да защитават страната, да помагат на "цивилните" и да обучават деца. Министерството на образованието им забранява да влизат в словашките училища, след като в една от проявите си те показват на деца как да боравят с оръжия и гранати.

Членовете на организацията често носят военни униформи, с които изглеждат като редови войници, въпреки че повечето от тях не са на служба в армията. Често притежават собствени бойни оръжия, които използват по време на учения.

По време на мигрантската криза в Европа групировката става още по-активна, като организира "охрана" около бежански лагер в Словакия. Един от водещите им говорители е Ян Чарногурски, бивш премиер на страната.

В последните години застъпва крайни проруски възгледи, участва в протести срещу НАТО и подкрепа инициатива за издигане на паметник на съветския маршал Конев, бивш командир на силите от Варшавския договор, ръководил кървавото потушаване на Унгарското въстание срещу комунистическия режим през 1956.

Първоначално "Branci" открито се асоциират с фашисткия режим на Йозеф Тисо от 1939-1945 г., логото им е вдъхновено от стилистиката на емблемата на "Хитлерюгенд", но вместо свастика е изобразен двойният кръст на Св. Стефан Унгарски, национален символ на Словакия.

В същото време лидерът на групировката Петер Шврчек провежда учения с бивши служители на руските спецчасти, поддържа близки връзки с Путинистката руската рокерска организация "Нощните вълци".

През октомври 2022 г., няколко месеца след руската инвазия в Украйна, групировката официално обявява прекратяване на дейността си - без да дава обяснения защо.

Юрай Цинтула, който стреля по Роберт Фицо, е съосновател на собствено движение "Срещу насилието".

Източник на Aktuality, който е близък на Цинтула, разказва, че организацията "Срещу насилието" била формирана след инцидент през 2018 г., при който чужденец е пребит до смърт от пиян словак в Братислава. Убийството провокира протести в страната.

Синът на Цинтула отрича слуховете, че баща му е имал проблеми с психичното здраве и е посещавал психиатър. Той твърди, че няма никакво обяснение за мотивите му за стрелбата.

Иван Анчев - експерт по сигурността Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Кой е Роберт Фицо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024
Важно днес

Петков отрече "медийните внушения", че ПП-ДБ преговаря с "Възраждане" за кабинет

Според Петков в Народното събрание в момента има две мнозинства, от които ПП-ДБ няма как да бъде част

12:18 - 06.07.2024
Важно днес

Доган събира доверениците си на среща в "Росенец"

Има неяснота дали лидерът на ДПС Делян Пеевски ще присъства на срещата

11:08 - 06.07.2024
Важно днес

МВнР предупреждава българите да не пътуват до Сицилия

Летището в град Катания е частично затворено

10:50 - 06.07.2024
Важно днес

"Пробив" в преговорите между Израел и "Хамас" увеличава надеждите за край на огъня в Газа

Изненадващото подновяване на преговорите поставя воюващите страни най-близо до постигане на споразумение от месеци

10:05 - 06.07.2024
Важно днес

Самообявилият се за лидер на "Величие" Николай Марков не е член на партията

От Централния съвет на партията съобщиха, че той сам се е обявил за лидер

09:11 - 06.07.2024
Пътуване

Парад от 3000 километра с 18 мотора - до Сицилия и обратно

Най-красивите кътчета на Южна Италия, спиращи дъха гледки и вкусна храна на две колела

08:54 - 06.07.2024
Политика

Румънското село до България, което ще стане най-голямата база на НАТО в Европа

$ 2,5 млрд. инвестиции и все по-голямо влияние - равносметката за Букурещ за 20 години в Алианса

08:34 - 06.07.2024
Кино и сериали

Юън Мичъл от "Домът на дракона": Целта ми бе да превърна Емонд в смъртоносно оръжие

Винаги съм обичал филмите, които те карат да се замисляш и подлагат на изпитание гледната ти точка, казва актьорът

06:17 - 06.07.2024