Първо подава ръка, след това стреля: Кой извърши атентата срещу Роберт Фицо Снимка: © Getty Images

71-годишен мъж стои сред група от петдесетина души край Културния център в Хандлова и се провиква фамилиарно към словашкия премиер: "Робо, ела насам".

Роберт Фицо се доближава до пенсионера, подава му ръка и в този момент се чуват изстрелите.

Мъжът не иска да поздрави министър-председателя, а да го застреля. Фицо прави няколко крачки назад и пада на земята. След секунди стрелецът също е повален от полицаите.

Свидетели на престъплението, извършено посред бял ден на площада в Хандлова, разказват пред словашкия сайт "Правда" за потресаващата сцена.

Нападателят е Юрай Цинтула, 71-годишен мъж от Левице. Градът е с около 33 000 души население, намира се на около 80 км южно от Хандлова.

Оръжието, с което той е стрелял по Роберт Фицо, вероятно е регистрирано законно.

Според неофициални източници на словашките медии, Цинтула е планирал атентата от няколко дни и не съжалявал за действията си, а се гордеел от себе си.

Синът на Цинтула разказва пред "Aktuality", че е шокиран от действията на баща си и не е имал представа, че той би извършил подобно покушение.

На въпрос дали Цинтула е изпитвал омраза към лидера на партия "Смер", той отговаря: "Ще го кажа така: той не гласуваше за Фицо".

Юрай Цинтула е автор на няколко стихосбирки и два романа, представя се за писател и публицист в профила си във Facebook. Една от книгите е посветена на обвинения срещу местната ромска общност за това, че злоупотребява със системата за социални помощи.

През 2015 г. той става член на Съюза на словашките писатели. Организацията се разграничи от Цинтула след стрелбата по Роберт Фицо и описа действията му като "брутален акт, който няма паралел в историята на Словакия".

През 2016 г. Цинтула е работил за частна охранителна фирма, оттогава има и законен пистолет. По това време самият той е станал жертва на нападение в търговски център в Левице, извършено от млад човек под влиянието на наркотици.

Отново през 2016 г. Цинтула се е срещал с представители на паравоенната организация "Slovenski Branci" - националистическа групировка с проруски уклон, която се създава през 2012 г.

Участието му на техни прояви е документирано със снимки.

Разследващата медия VSquare описва как организацията вербува млади мъже от цяла Словакия за военни учения под претекст, че ги подготвя да защитават страната, да помагат на "цивилните" и да обучават деца. Министерството на образованието им забранява да влизат в словашките училища, след като в една от проявите си те показват на деца как да боравят с оръжия и гранати.

Членовете на организацията често носят военни униформи, с които изглеждат като редови войници, въпреки че повечето от тях не са на служба в армията. Често притежават собствени бойни оръжия, които използват по време на учения.

По време на мигрантската криза в Европа групировката става още по-активна, като организира "охрана" около бежански лагер в Словакия. Един от водещите им говорители е Ян Чарногурски, бивш премиер на страната.

В последните години застъпва крайни проруски възгледи, участва в протести срещу НАТО и подкрепа инициатива за издигане на паметник на съветския маршал Конев, бивш командир на силите от Варшавския договор, ръководил кървавото потушаване на Унгарското въстание срещу комунистическия режим през 1956.

Първоначално "Branci" открито се асоциират с фашисткия режим на Йозеф Тисо от 1939-1945 г., логото им е вдъхновено от стилистиката на емблемата на "Хитлерюгенд", но вместо свастика е изобразен двойният кръст на Св. Стефан Унгарски, национален символ на Словакия.

В същото време лидерът на групировката Петер Шврчек провежда учения с бивши служители на руските спецчасти, поддържа близки връзки с Путинистката руската рокерска организация "Нощните вълци".

През октомври 2022 г., няколко месеца след руската инвазия в Украйна, групировката официално обявява прекратяване на дейността си - без да дава обяснения защо.

Юрай Цинтула, който стреля по Роберт Фицо, е съосновател на собствено движение "Срещу насилието".

Източник на Aktuality, който е близък на Цинтула, разказва, че организацията "Срещу насилието" била формирана след инцидент през 2018 г., при който чужденец е пребит до смърт от пиян словак в Братислава. Убийството провокира протести в страната.

Синът на Цинтула отрича слуховете, че баща му е имал проблеми с психичното здраве и е посещавал психиатър. Той твърди, че няма никакво обяснение за мотивите му за стрелбата.

Иван Анчев - експерт по сигурността Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Кой е Роберт Фицо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024