Снимка: © Булевард България

Премиерът Бойко Борисов разпореди едновременно с четвърта фаза на Националния план за ваксинация да започне и имунизирането срещу Covid-19 на всички желаещи, които не попадат в приоритетните групи.

По време на правителственото заседание в петък той поиска създаване на „зелени коридори“ в болниците в страната, по време на които да се поставят дози на всеки. Приоритет за министър-председателя е ваксинирането на всички желаещи лекари, но не вижда проблем за започване на масовата имунизация.

„Искам четвърта фаза да я обедините с всички желаещи да се ваксинират“, каза Борисов пред НОЩ и ваксинационния щаб. „В събота и неделя сме имали по 70 ваксинирани. Защо тези, които желаят, да не могат, а ние да кандардисваме тези, които не желаят?“.

„Осигурили ли сме на трите фази възможност за имунизиране – има ли желаещи, заповядайте. Но и за тези, които стоят, чакат и гледат как другите се колебаят, докато се колебаят – слагайте", добави той.

В четвърта фаза на Националния план за ваксинация, който е последен по приоритет преди началото на масовата имунизация, попадат възрастните на 65+ години и лицата с хронични заболявания.

Според Борисов е недопустимо ваксините „да стоят по складове, след като правителството е дало стотици милиони“. „Искам по 10 000 на ден да се ваксинират", е разпоредил той.

Опашка пред "Пирогов": Започнаха да ваксинират всички желаещи

Днес започна ваксинация на всички желаещи в УМБАЛ „Пирогов“ в София, а пред петте медицински пункта се струпаха големи опашки.

Ваксинираните български граждани през последното денонощие са 4594, а общо 90 514 са получили поне по една доза. От тях 25 441 са имунизирани с две дози от препарата срещу коронавирус.


Ангел Кунчев: Не може да обърнем нагласите за ваксините заради пандемията, наречена инфодемия

Искат ли българите да се ваксинират? Сценарии за оптимисти и песимисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна