Опашка пред "Пирогов": Започнаха да ваксинират всички желаещи

Опашка от над 30 души се събра пред центровете за ваксинация в „Пирогов“ в обедните часове този петък. Това се случва ден след като от столичното лечебно заведение обявиха, че започват имунизация срещу Covid-19 на всички желаещи граждани.

Първоначално от съобщението им се разбра, че ваксинацията в петте зони в болницата ще важи за хора в приоритетните четири фази на Националния план – включително на групата 65+ и лицата с хронични заболявания. Оказва се обаче, че всеки желаещ да си постави доза срещу Covid-19 може да се запише и да премине през имунизация.

От кадрите, които „Булевард България“ засне, се вижда дълга опашка пред пунктовете на централния вход, съставена от хора в приоритетните групи. Пред медицинския център има по-малко хора, които казват, че всеки може да се запише за ваксинация. За един час през центровете преминават по около 10 души.

В публикация на FB-профила на "Пирогов" се дават следните указания за желаещите да се ваксинират с AstraZeneca:

  • Възможност за имунизация имат лицата, попадащи в една от четирите фази от имунизационния план
  • Записване на място в един от петте ни пункта или на телефон: 0878253321 или 0700 10037
  • На място е необходимо да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване.
  • На територията на най-голямата спешна болница в страната функционират пет пункта за ваксиниране. Два са позиционирани пред главния вход на лечебното заведение, един в спешния приемен сектор (119 кабинет) и два в Медицинския център към Пирогов.
  • Ако имаме възможност, можем да поставим ваксина на желаещите и на момента. При много записани обаче, ще насрочим час за някой от следващите дни, за да не се получава струпване, обясни пред журналисти доктор Силвия Чолакова, управител на Медицинския център в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”

Кабинетите на „Пирогов“ ще приемат всички, поискали ваксина срещу коронавирус, на 19, 20 и 21 февруари, стана ясно от съобщението, разпространено вчера. Центровете работят от 8:30 до 17 ч. При имунизацията ще се използва препарата на AstraZeneca/Oxford.

Два от пунктовете за имунизиране са пред главния вход на болницата, един е обособен в 119-ти кабинет в спешния приемен център и два са в Медицинския център.

В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че е предложил в болниците в страната да бъдат създадени „зелени коридори“, за да може „всички българи, които искат да се ваксинират, да го направят максимално бързо“.

„Искам четвърта фаза да я обедините с всички желаещи да се ваксинират. В събота и неделя сме имали по 70 ваксинирани. Защо тези, които желаят, да не могат, а ние да кандардисваме тези, които не желаят?“, попита той на правителственото заседание. Според него е недопустимо ваксините „да стоят по складове, след като правителството е дало стотици милиони“.

Ваксинираните български граждани през последното денонощие са 4594, а общо 90 514 са получили поне по една доза. От тях 25 441 са имунизирани с две дози от препарата срещу коронавирус.

У нас пристига нова пратка ваксини – очакват се още 57 600 дози от AstraZeneca. Това означава, че до края на месеца страната ни трябва да получи около 240 хиляди дози, а през март ще разполагаме с 500 хиляди, каза в интервю за bTV тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според две мащабни проучвания за нагласите на българите към ваксините срещу Covid-19 - около 50% от тях отказват да си поставят препарата, предимно от групата на младите.


Ангел Кунчев: Не може да обърнем нагласите за ваксините заради пандемията, наречена инфодемия

Искат ли българите да се ваксинират? Сценарии за оптимисти и песимисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024