Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разграничи партията си от бившия финансов министър Владислав Горанов, който вчера попадна в американския списък със санкционирани по закона "Магнитски".

По време на партийно събитие в Стара Загора, Борисов започна с казуса Горанов, само за да се отрече от бившия си министър в неговия кабинет.

"Искам да напомня на тези, които злорадстват, че той беше освободен като министър, освободен като депутат и оттогава не участва в нито една листа на партията. Ние с това може да се включим. Ако има доказателства, има органи - те да разследват", коментира лидерът на ГЕРБ.

Владислав Горанов е бивш министър на финансите във втория и третия кабинет на Борисов. Конкретните обвинения срещу него са за "законодателни манипулации". Според Министерството на финансите на САЩ Горанов е "използвал своята позиция като министър, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси".

"Надявам се той да докаже, че е невинен. Аз съм убеден в неговата невинност", каза още Борисов.

Същевременно лидерът на ГЕРБ се похвали, че "разполага с информация", че САЩ работят по въпроса за налагане на санкции срещу други български длъжностни лица и виждал как Кирил Петков и Асен Василев могат да са част от следващ списък.

"Ще дойде ден и ние ще пишеме постове за корупция. В САЩ работят активно по този въпрос", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ се опита да смекчи въпроса за американските санкции, като започна да говори за неприетата съдебна реформа в 48-ото Народно събрание, която по думите му ГЕРБ се е опитал да прокара. В действителност промените в в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от правосъдния министър Крум Зарков, не бяха приети именно след системно бламиране в правната комисия от страна на ГЕРБ.

"Както Крум Зарков каза, ГЕРБ надиграха "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Точно обратното, мили мои - те ви надиграха, защото ние като партия поехме ангажимент да изкараме съдебната реформа дори в оставащите няколко дена", твърди Борисов. "Ние надиграхме нас си."

"Те знаят, че те нищо не свършиха. Нито бяха в залата за "Джемкорп", нито гласуваха за F-16, нито за ядрените реактори. Тях не ги броят. Броят нас, а ние се издънихме. Ние се оставихме да ни изиграят, вместо да приемем закона на Крум Зарков", каза Борисов.

Той се обърна към своите съпартийци като ги нарече "млади зайчета", които тичали към "устата на вълка". После стана ясно, че вълкът е Христо Иванов.

"Това е хитрият ход и маневра на опитния вълк Христо Иванов, на Киро и на Асен. Те не влязоха в залата. И вие, заблудени от еуфорията... най-важният закон, а те не се регистрират", продължи лидерът на ГЕРБ.

Развоят със съдебната реформа бил най-голямата грешка на депутати от ГЕРБ, твърди Борисов, като намекна, че може да се наложи да бъде част от следващия парламент.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред БНТ Борислав Сарафов видя в новия списък "Магнитски" подкрепа за действията на прокуратурата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024