Борисов: Ще предложа нов министър-председател с европейска ориентация Снимка: © Facebook.com/Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов ще предложи нов кандидат за министър-председател от коалицията ГЕРБ-СДС, която е първа политическа сила след Избори 2021 г.

Това обяви самият той на брифинг пред журналисти. „Няма да съм аз, макар че много хора мислят, че трябва да бъда премиер. Не е редно и аз, като Радев, да разделям нацията“, заяви Борисов. „Затова ще предложа друг министър-председател, с много ясна европейска, натовска ориентация. Ще ви кажа кой е, когато получим мандата“.

На въпрос дали това ще е вицепремиерът Томислав Дончев, той отговори с „не“.

„Нека получим мандата, ще се отнесем сериозно като първа политическа сила. Ще изготвим списък с министри и тогава ще видите имената им“, каза Борисов и уточни, че те трябва да станат ясни до седмица.

На въпрос дали някои от старите министри ще останат, той обяви: „Ще останат достатъчно, но ще има и нови“, отказвайки да даде повече информация.

Още преди няколко дни Деница Сачева и Екатерина Захариева обявиха, че ГЕРБ ще предложи нов министър-председател, а бившият външен министър Даниел Митов заяви на пресконференция на партията, че "лидерът трябва да е премиер". Митов е депутат от новото Народно събрание и е едно от възможните имена, които Борисов може да предложи за премиер.

"Нека политическите партии да си излеят омразата, а след това да погледнат отговорно. Народът се произнесе и за чекмеджета, и за чанти, и за всичките им лъжи и манипулации, избра ни като първа политическа сила", каза Борисов, припомняйки снимките от спалнята му, които станаха публично достояние миналата година. Прокуратурата спря да търси кой е авторът на снимките, не успя да установи и кога са направени. Отделно беше прекратено разследването на записите с гласа на Борисов.

"Не ме е страх от служебно правителство", каза Борисов в сряда. "Самият факт, че вие, медиите, задавате въпроси дали ни е страх от нещо такова, означава, че никой не вярва в демокрацията и правовата държава, за която Румен Радев толкова говори".

"Тези, които имат възможност да съставят правителство, ако ние не можем, нямат правото да дезертират", обърна с премиерът към останалите политически сили и коментира стила на "Има такъв народ", който според него е "мълчанието" - "Всеки има право на собствен стил, те са избрали този".

"Във всички други държави, където се явиха такива формации, веднага станаха първи политически сили – Италия, Украйна, Словения. Фактът, че ние сме с над 200 хиляди гласове пред безспорно най-талантливия изпълнител и водещ на политически предавания през последните 30 години, е неочакван дори за мен. Я си спомнете – всяка вечер, в праймтайма, г-н Трифонов водеше политически предавания – тежък хейт по мен, по Плевнелиев, по управлението. Никак не е случайно появяването му на политическата сцена, не е случаен и резултатът му. Трябва да си поеме обаче отговорността", каза Борисов за Слави Трифонов.

Премиерът отново показа, че не иска нови избори. „Харчете си парите (б.а. - за избори), вместо да правите болници, да давате на пенсионерите. Това бяха честни и почтени, демократични избори", твърди той.


Кметовете на София, Бургас и Стара Загора излизат от ръководството на ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024