Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си постави втора доза от ваксината на Moderna срещу Covid-19 и използва Facebook профила си, за да призове българските граждани да се имунизират.

„Близо 1900 нови случая на COVID-19 и почти 35% повече от миналия вторник. Общо 2702-ма са хоспитализираните. С 21 повече - в сравнение с вчера, са настанените в интензивни отделения! Ваксинирайте се, бъдете отговорни! Само така можем да победим COVID-19 и да продължим да живеем нормално“, написа бившият премиер.

Той си сложи първа доза от препарата на 27 юли. "Да съм модерен, затова Moderna", каза той, докато съобщаваше предпочитанията си в частната „Софиямед“.

Само преди три дни от ГЕРБ започнаха конфронтация със служебния здравен министър Стойчо Кацаров, като обявиха новите мерки срещу коронавируса за „силова принуда“ срещу гражданите. Бившият здравен министър Костадин Ангелов критикува заповедта, с която Кацаров позволява на заведенията да работят при 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са напълно имунизирани.

"Груба грешка! Обществото усети натиска и реагира на мига. И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа “моркова и тоягата”, те ще избягат и от моркова, и от тоягата. Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск", написа Ангелов във Facebook.

Борисов често критикува Кацаров, че „спрял“ ваксинационната кампания, при положение че България беше на последно място в ЕС по дял на имунизираните и по време на управлението на кабинета „Борисов 3“.

Междувременно от ВМА обявиха, че има положителни случаи на коронавирус и сред ваксинираните, но при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност.


ВМА: Има заразени сред ваксинираните, но Covid при тях протича леко и без усложнения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?