Премиерът Бойко Борисов се обърна към ръководителите на руските служби за сигурност с призив "да спрат да шпионстват в България", ден след като прокуратурата обяви разследването си срещу група бивши и действащи служители на "Военно разузнаване" за изнасяне на класифицирана информация към Русия. 

Борисов обърна специално внимание на "радиомълчанието в другите институции в България, а доста президенти се изказаха вече по темата" - с препратка към липсата на реакция по шпионския скандал от страна на президента Румен Радев. 

Това е вторият случай за последните няколко месеца, в който премиерът публично предизвиква държавния глава да заеме позиция по обществено значим проблем, свързан с Русия - през януари той го упрекна за "оглушителната тишина и мълчание по въпроса за освобождаването на Алексей Навални". 

Борисов обяви, че е "окуражил максимално" служителите от военно разузнаване, контраразузнаването и издирвачите, когато са му докладваха за "това, което има като шпионска мрежа в България".

"Разбира се, не мога да не благодаря на главния прокурор за личната му ангажираност, защото е сложна материя. Не е правено досега. Макар че за пореден път се налага и да се обявяват нежелани руски дипломати.

"С вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители: да спрат да шпионстват в България. Дружбата си е дружба, винаги сме демонстрирали... даже за Балкански поток толкова упреци понесох. В същото време се шпионства за нашите възможности в НАТО", каза Борисов по време на предизборно посещение в региона на Силистра. 

"Ние доказваме, че сме сериозни хора. Без да се правят никакви политически оценки, мога само да поздравя прокуратурата и службите и да кажа, че по същия начин методично и твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост", каза още той, като посочи, че "евроатлантическото партньорство е незаобиколим фактор" за политиката на България. 

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев сравни мащаба на предполагаемия пробив на руското разузнаване в българските служби с т.нар. Петорка от Кеймбридж, от 50-те години във Великобритания. 

Междувременно от Държавния департамент на САЩ обявиха, че внимателно наблюдават българското разследване. 

"САЩ силно подкрепя суверенитета на България и застава до българския народ срещу зловредните дейности на тяхна територия", казва говорителят на Антъни Блинкън. 

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб също публикува позиция по повод случващото се в България: 

"Великобритания застава до България срещу зловредната активност на Русия, която се опитва да подкопае суверенитета на нашия съюзник в НАТО. Изцяло подкрепяме усилията на България да прекъсне предполагаемата шпионска групировка и да предприеме мерки за справяне с неприятелските действия на Русия на своята територия". 

 

 


САЩ следи руската шпионска афера в България

Руското посолство за шпионската афера: "Опит да се забие клин в руско-българския диалог"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония