Посолството на Русия в България обвърза акцията на ДАНС и Военната прокуратура срещу военни разузнавачи, обвинени в шпионаж в полза на Москва, с "очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна".

"Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени. Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", се казва в кратка позиция на дипломатическото представителство.

От институцията, оглавявана от Елеонора Митрофанова, не коментират изнесените данни от прокуратурата, че една от обвиняемите е посещавала сградата на Руското посолство поне два пъти от началото на годината, както и че член на предполагаемата престъпна група за шпионаж е направил опит да се избяга по време на ареста, намирайки се в близост до дипломатическото представителство в София.

Без коментар е оставена и личната позиция на главния прокурор Иван Гешев, който по-рано днес цитира думи на ген. Иван Колев от времето на Първата световна война ("Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България").

Основният обвиняем е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване", преминал през обучение в школата на ГРУ в Москва. Неговата съпруга е с българско и руско гражданство.

Участници в групата за шпионаж, описана от прокуратурата, са още четирима души. Един от тях е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание.

Вицепремиерът по отбраната Красимир Каракачанов казва, че събираната информация е била "по отношение на проектите за модернизация и повишаване на бойните способности на българската армия. Както във флота в региона на Черно море, така и в авиацията"


Шестима души са обвинени за шпионаж в полза на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан