Посолството на Русия в България обвърза акцията на ДАНС и Военната прокуратура срещу военни разузнавачи, обвинени в шпионаж в полза на Москва, с "очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна".

"Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени. Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", се казва в кратка позиция на дипломатическото представителство. 

От институцията, оглавявана от Елеонора Митрофанова, не коментират изнесените данни от прокуратурата, че една от обвиняемите е посещавала сградата на Руското посолство поне два пъти от началото на годината, както и че член на предполагаемата престъпна група за шпионаж е направил опит да се избяга по време на ареста, намирайки се в близост до дипломатическото представителство в София. 

Без коментар е оставена и личната позиция на главния прокурор Иван Гешев, който по-рано днес цитира думи на ген. Иван Колев от времето на Първата световна война ("Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България").

Основният обвиняем е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване", преминал през обучение в школата на ГРУ в Москва. Неговата съпруга е с българско и руско гражданство. 

Участници в групата за шпионаж, описана от прокуратурата, са още четирима души. Един от тях е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание

Вицепремиерът по отбраната Красимир Каракачанов казва, че събираната информация е била "по отношение на проектите за модернизация и повишаване на бойните способности на българската армия. Както във флота в региона на Черно море, така и в авиацията"


Шестима души са обвинени за шпионаж в полза на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина