Борисов: Колкото аз се борих с Румен Гайтански-Вълка, никой не се е

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за най-големия опонент на Румен Гайтански-Вълка и заяви, че никой не се е борил с бизнесмена колкото него, когато е бил кмет на София.

"Няма да забравя, когато воювах със Сергей Станишев (тогава премиер - б.ред.). Той излезе с Гайтански да мият улиците и когато ми правеха кризите с боклука. Колкото аз съм се борил, никой не се е борил - и успях", самоизтъкна се партийният лидер.

Борисов не даде конкретни обяснения на какво според него се дължи забавянето на разследването срещу Гайтански. Сигналът, по който властите в момента проверяват бизнесмена, е от 2021 г. Председателят на ГЕРБ смята, че забавянето било защото ставало дума за "тежки казуси".

"Господ бави, но не забравя. Малко като нашата съдебна система", каза с ирония той.

В сряда институциите се задействаха по серия скандални казуси около Румен Гайтански-Вълка. Това се случва непосредствено след разрива между Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което буди обоснованото предположение, че внезапната активност на държавните органи не е случайна.

Полицаи и прокурори започнаха обиски на имоти на бизнесмена. Действията им са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие (ББР). Въпросният кредит е обект на политически скандал още от сключването на договора през 2019 г.. През 2021 г. беше един от поводите за смяна на ръководството на ББР от тогавашното служебно правителство.

В интервю за Nova съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков поиска да бъде проведено и разследване за кредита от 150 млн. лв., който ББР е дала на "Булгартабак". По думите му този заем е подобен на този, отпуснат за фирмата на Гайтански, и също не е бил обслужван и кредитополучателят е усвоявал

"В "Булгартабак" има обезпечение единствено на хартия. 150 млн. лева са дадени на „Булгартабак” и този кредит в момента не се обслужва. Те са се съгласили да дадат обезпеченията, вместо да си платят кредита" каза Петков.

Пред журналисти Борисов коментира, че е съгласен с предложението на Петков.

"Хубаво е, че са се задействали. Нека проверят и "Булгартабак", както каза Кирил Петков тази сутрин. Аз мисля, че по тази сделка подобна голяма цифра от приватизация не е получавана в България", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024