Борисов защити началника на ДАНС, чиято оставка поиска премиерът Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити председателя на ДАНС Пламен Тончев, чиято оставка поиска в петък премиерът Николай Денков заради действията на службата, които доведоха до решение на ЦИК на първия тур на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини.

"Защо? Заради кое?", отговори Борисов с въпрос на въпроса дали смята, че смяна е наложителна, както заяви Денков. И сам си отговори: "Заради това, че трябваше да има смяна, незабавна, на зам.-министъра, който ходи с телефона и снима, и има и двата кода [на машините за гласуване]..." След което се позова на неназовани IT-специалисти, "които работят с нас" - те били казали, че ако някой притежава "двата кода на машините", можел да манипулира изборите. По думите на лидера на ГЕРБ това сега се случвало в два града - София и Варна.

"Значи този, който е сгрешил, той да бъде отстранен, ние ще отстраним този, който каза какъв е проблемът", продължи Борисов.

Това е поредният път, в който лидерът на ГЕРБ брани председателя на ДАНС и отказва подкрепа на партньорите си в управлението - "Продължаваме промяната - Демократична България" за реформа в службите за сигурност. Против смените е и президенът Румен Радев, чието служебно правителство предложи Тончев, а държавният глава подписа указа за назначението му, както изисква законът.

Денков поиска оставката на директора на спецслужбата в петък, след като седмица по-рано настоя Тончев да предложи отстраняване на заместника си Денко Денев. Причината - неговият подпис стои под т.нар. "справка" на ДАНС, в която се говори как зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е "снимал кода" на машините за гласуване и това създавало съмнения за манипулации на вота, ако се гласува с устройства".

Въпросният документ стана повод ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН да се обединят срещу машинния вот. Макар че така и не стана ясно как може да се манипулира гласуване, при положение, че по предложение на същите партии устройствата бяха превърнати в притнери и вече не отчитат резултатите от вота - това става с ръчно броене на отпечатаните от тях разписки. На тях всеки избирател вижда за кого е гласувал, преди да ги пусне в урната.

Впоследствие ЦИК взе формално решение, че машини на първия тур не трябва да има, а Върховният административен съд разпореди, че устройствата трябва да бъдат върнати като опция за балотажа на местните избори, който се провежда днес.

Проверка на Министерския съвет, на чието подчинение е ДАНС по закон, показа, че "справката" нито е секретна, нито отговаря на законовите изисквания, както и съдържа "внушения и манипулации" по адрес на зам.-министъра и действията по сертифициране на машините за гласуване преди първия тур.

Предишния път, когато Борисов защити ръководството на службата, назначено по времето, когато Румен Радев държеше и изпълнителната власт чрез служебни правителства, беше когато съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов настоя за ремонт на законите и реформа. Народното събрание не прие и годишния доклад на ДАНС за миналата година, а Денков каза, че в последните месеци Тончев не изпълнява задълженията си и си позволява политически коментари, което е недопустимо за началник на службите за сигурност.

Как (не) се сменя ръководството на ДАНС

Президентът Румен Радев гласува Радев гласува и отново не каза нищо за поисканата оставка на шефа на ДАНС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024