Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини ГЕРБ и ДПС, че са двете партии, които „основно купуват гласове“ преди изборите на 14 ноември.

На брифинг в петък вицепремиерът заяви, че „всички снимки и материали, с които МВР разполага, са за тези две партии“. „Така някои политици искат да заемат властови позиции - чрез извършването на престъпление“, смята той.

Броят на проверените места, за които има постъпила информация, че се извършва дейност в противоречие с Наказателния кодекс и касае престъпления, свързани с изборния процес, са 2371. Общият брой на задържаните за 24 часа е 38 до момента, а общо са 642.

Издадени са 2707 протокола за предупреждение – само за нарушение на изборното законодателство. Образувани са общо 108 досъдебни производства.

„Естествено, че българският гражданин иска да знае откъде са тези суми, които се включват в изборния процес", каза Рашков. Според него парите от това идвали от „асфалтовата сага“ – не само от АМ „Хемус“, но и от злоупотребите с други подобни обекти.

„По идентичен начин стои въпросът с така наречените ремонти на язовири, които са повече от 400 и началото на тези ремонти започна по същото време, през което започнаха ударно първите няколко лота на АМ "Хемус", каза вицеприемиерът, който за втори пореден път отговаря за организацията на вота.

Бившият шеф на "Автомагистрали" напуснал страната след началото на проверките за АМ "Хемус"

Във Варна била намерена валута и злато на стойност около 200 хиляди лева – приготвена сума, свързана с ГЕРБ и ДПС, твърди Рашков.

В Благоевград службите получили информация за жена, която е посочила общински съветник от ДПС, в чийто офис и в офиса на партията имало материали, свързани с подготовка за купуване на гласове. Все още няма съдействие от прокуратурата.

Рашков определи като „политически измислици“ тезите на ГЕРБ, е се готви манипулация на изборите с допълнителни машини. Устройствата на „Сиела норма“, които не са за вота, били съхранени извън складовете, където са сертифицираните апарати за изборите.

"По искане на ЦИК извършихме проверка на машините от "Сиела норма" - къде и как се съхраняват. Установено е къде са и ЦИК разпореди на МВР да бди за тях, като бъдат в запечатани складове и не бъдат изваждани до решение на ЦИК", каза Рашков.

Вицепремиерът съобщи, че в периода 2007-2021 г. "Сиела норма" е спечелила обществени поръчки на стойност 64,2 млн лева. "Тази фирма е била твърде близо до управляващата власт в съответния период“, твърди той с препратка към ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ