Бившият шеф на "Автомагистрали" напуснал страната след началото на проверките за АМ "Хемус" Снимка: © Булевард България

Бившият директор на държавната „Автомагистрали“ Стоян Беличев е напуснал страната след началото на проверките на МВР по строителството на АМ „Хемус“.

Това обяви на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който на 5 ноември изнесе информация, че около 60 млн. лв. от средствата за строеж на лот 5 са "изтеглени в чували и сакове" след превеждането им от "Автомагистрали" по договор за доставка на строителни материали.

Според вицепремиера МВР е получило информация, че Беличев е напуснал страната „в момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми за лот 5“.

Бившият директор на "Автомагистрали" отвърна, цитиран от "Медиапул", че бил на семейна почивка в Гърция от една седмица насам и щял да се върне в България в събота. Той обявил пред МВР, че ще отговори на всичките им въпроси.

Преди седмица Рашков заяви на пресконференция, че към Беличев трябва да бъдат отправени въпроси: „С г-н Беличев, който е осигурявал тези суми авансово, трябва да се срещнем и да го питаме няколко неща – дали той ще гарантира, че тези фирми, на които той е дал тези огромни пари в стотици милиони, след 5 или 6 години ще изпълнят строителството и че няма да поискат още толкова средства, за да си свършат работата“.

Рашков си обяснява отсъствието на бившия директор на „Автомагистрали“ именно с тези свои думи и твърди, че сега Стоян Беличев не може да бъде разпитан, „освен ако не се е завърнал“.

Министърът не спомена кога Беличев е напуснал страната, но заяви, че МВР има информация в колко часа е станало това и къде е отпътувал.

Седмица по-рано Рашков говореше за среща на строители в Гърция, на която щели да присъстват "подобни на превеждащия 21 млн. лв. в Дубай човек". "Планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и да организират в близките дни протест с тежките пътни машини в центъра на София", каза той в дните, около които Беличев е заминал за южната ни съседка.

Стоян Беличев беше директор на държавното дружество по време на кабинета „Борисов 3“ и бе освободен от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова след дълга процедура, в която той обжалваше пред съда.

Преди дни МВР викна на разпит двамата последни министри на регионалното развитие от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков. Те заявиха, че средства от строежа на „Хемус“ не били отклонявани.

Според данните на Рашков обаче 60 млн. лв. от отпуснатите средства за лот 5 били препратени към кухи фирми, а после изтеглени от лице, което МВР определи като подставено. Все още се изяснява неговото местонахождение и къде са средствата.


Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже

Авансите за строежа на АМ "Хемус": Странни договори и нелогични плащания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024