Бойкот от БСП, пуканки в ИТН: Партиите след скандала с Радостин Василев

Записът на Радостин Василев от вътрешно събрание на ПП и ДБ доведе до серия от взаимни атаки на политическите партии в Народното събрание.

Корнелия Нинова използва повода, за да извади групата на БСП от пленарната зала и да не участва в приемането на промените в НПК, с които ще се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

Нинова обяви, че след записите на Василев "ситуацията не е същата", и обвини ПП в "отказ от национален суверенитет" и "предаване на едни от най-важните постове в държавата на чужди интереси".

"От този запис става ясно каква е вашата цел – да изперете Борисов, да не си давате имунитети, да направите комисия, която 6 месеца да тупа въпроса, за да може през това вреше да смените Гешев с Пешев, който ще ви е удобен. Ето това ви е целта, а това не е истинска съдебна реформа", обяви тя.

Малко по-рано "Възраждане" също вкара Гешев в скандала, като реши да сезира прокуратурата за "държавна измяна" от Кирил Петков и Асен Василев заради излъчения запис на бившия министър на спорта. Сигнал щял да бъде пуснат и срещу ГЕРБ "за цялостно творчество", обяви Костадинов.

Поведението на БСП и "Възраждане" беше контраатакувано от Кирил Петков, който определи реакциите им като "координация на проруските сили в България" на фона на това, което той описва като заговор срещу планираната реформа на върха на службите за сигурност.

Междувременно парламентарната група на ИТН реши да демонстрира отношението си към скандала, като показа как яде пуканки в стаята си в Народното събрание, докато тече пресконференцията на Радостин Василев.

Юристът влезе в политиката именно като висш кадър на "Има такъв народ", преди да се отцепи през лятото на 2022 г. като бунт срещу оттеглянето на доверието на Слави Трифонов от кабинета на Кирил Петков, и да стане народен представител от "Продължаваме промяната".

Самият Слави Трифонов коментира многозначително случилото се, като каза, че записът на Радостин Василев е показал "цялата гнила същност - и неговата, и на хората които е записал".

"Сега изрази като “Аз нали ви казах” ще са верни, но с нищо няма да помогнат. Цял живот работя с емоции, а трябва да съм практичен. Иначе няма успех. Във всяка работа е така. Щастието не е цел, а следствие. Трябва да направиш нещо, за да си щастлив. И в тази ситуация е така, трябва да се постъпва практично, а не емоционално. Тоест, нужна е експертиза на хора, които разбират, а не хора които искат власт, слава и пари, но всъщност нямат грам морал", гласи коментарът му във Facebook.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи скандала като опит за хвърляне на държавата в нови избори и призова обществото да не се поддава на "манипулацията, която се прави с този запис".

“От разговор, който се води емоционално и с напрежение, е много лесно да се извадят някакви отделни фрази, които да звучат скандално. Всички хора със здрав разум разбират, че България има нужда от правителство и ние ще продължим да работим за това”, казва той.

Той отрече обвиненията на Корнелия Нинова в създаване на "коалиция на имунитетите" заради евентуално процедурно забавяне, в случай че Иван Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов.

“Ние сме обсъждали модела на Европейския парламент по начина, по който се разглеждат тези искания за имунитети. Абсолютно сериозно сме го обсъждали, без оглед на имунитета на Бойко Борисов или някой друг конкретен депутат. Още повече, че такива искания към момента няма”, казва щое той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024