Божанов разби експертизата на щаба на Григорова, че машините са удостоверени неправомерно

Бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов обори един от аргументите, с които щабът на Ваня Григорова оспорва изборните резултати в София.

По-рано екипът зад загубилата балотажа кандидатка обяви, че ще пита съда дали изборът на Васил Терзиев за кмет на София е "законосъобразен". Експертите на Григорова се съмняват в това и твърдят, че машините за гласуване са удостоверени неправомерно.

Тезата беше представена от Благовест Кирилов - част от щаба на Григорова и бивш зам.-министър на електронното управление в служебния кабинет на президента Радев. Той твърди, че снимка на сайта на Министерството на електронното управление (МЕУ) показва хеш кода на машините за гласуване и на екран е изписано, че той не може да бъде валидиран.

Божанов обаче обяснява, че това всъщност не е никакъв проблем и няма връзка с правилното удостоверяването на машините. Надписът за невалидност е свързан с процеса по независима проверка на машините.

На екрана е изписан хешът на софтуера, а съобщението, което излиза уведомява, че на флашката не е записан хеш, с който да бъде направено сравнение и така тя не е компрометирана.

"Този екран на машината се появява, когато след инсталация на току-що изградения софтуер в нея бъде сложена флашката с т.нар. хеш-екстрактор - това е инструмент, с който се проверява дали софтуерът е същият, какъвто се очаква да бъде. Той е нужен, защото не трябва да оставяме машината сама да си проверява хеша - ако тя евентуално е компрометирана, тя ще твърди, че има правилния хеш, а всъщност може софтуерът да е друг. Затова е нужен външен за машината софтуерен инструмент, с който да направим такава независима проверка", пише Божанов в публикaция в своя профил във Facebook.

Подобно съобщение е излязло и по време на първото доверено изграждане на хеш код за машините, на което Божанов е присъствал заедно с представители на ЦИК и други партии. То също е било планирано да изписва именно такъв текст.

"Всяко съобщение за грешка, всяка флашка и всяко "парче" софтуер може да бъде използвано, за да се каже "тука има нещо нередно!". За съжаление, както писах и онзи ден, процесът не е прост, и тези твърдения могат да звучат обосновано. В случая със сигурност не са", заключва бившият електронен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024