Братът на Борис Джонсън - Джо Джонсън - се оказа изненадващ участник в скандала около Adani Group, обвинявана във финансови злоупотреби.

Financial Times съобщава, че 52-годишният Джо Джонсън е подал оставка като член на борда на директорите на лондонската инвестиционна компания Elara Capital - едно от дружествата, за които има съмнения, че са съпричастни към схемите за пазарни манипулации на конгломерата на Гаутам Адани.

Доскоро Адани беше най-богатият човек в Азия и No.3 в световната класация на богатството. Само за седмица обаче състоянието му се стопи с около 40 млрд. долара заради тежките обвинения в разследване на Hindenburg Research, които твърдят, че Adani Group извършва "най-голямата измама в корпоративната история".

Докладът на Hindenburg твърди, че Adani използва серия от офшорни фирми, за да прикрива факта, че държи част от собствените си публично предлагани акции в нарушение на финансовите регулации в Индия.

  • Elara Capital е посочена от екипа на Hindenburg като посредник в тази дейност. В доклада са цитирани двама бивши служители на Elara, които твърдят, че фондове, регистрирани на остров Мавриций и управлявани от лондонското дружество, са част от схемата на Adani за манипулация на борсовата цена и за прикриване на реалния дял на семейството на основателя Гаутам Адани в конгломерата.
  • Elara Capital е и сред фирмите, които участват като гаранти на Adani Enterprises (една от публично търгуваните компании в групата) при опита за пласиране на акции за 2,5 млрд. долара само преди няколко дни. В списъка е и друга индийска брокерска къща, която беше уличена от Hindenburg за съучастие в нарушенията на Гаутам Адани. Сделката беше прекъсната от Гаутам Адани на фона на атаките срещу него.

"Никой друг не би искал да ги купи. Ако сте инвеститор, защо бихте инвестирали в Adani? Знаете, че акциите им са надценени и не може да им се има доверие. Бизнесът им е къща от карти. Всичко е захранвано с дългове. Ако правителството на Нарендра Моди падне от власт, може би цялото нещо ще рухне. Това прилича на Русия от края на 90-те години", казва източникът на Hindenburg, работил в Elara.

Джо Джонсън става член на борда на директорите на Elara Capital преди по-малко от една година - на 7 юни 2022. Разследването на Hindenburg срещу Adani е започнало още преди това и излезе публично в края на януари 2023.

  • Джонсън е бивш депутат от Консервативната партия, като беше член на изпълнителната власт в три правителства - включително при своя брат.
  • Той получи пожизнена благородническа титла от Борис Джонсън през 2020 г.
  • До декември 2022 г. той е и съветник на Bifinity - британска фирма за разплащания, която е финансирана от най-голямата криптоборса в света Binance.
  • Преди да влезе в политката, той работи като инвестиционен банкер в Deutsche Bank. В продължение на 13 години е журналист във Financial Times. По ирония - именно FT започна да разследва връзките на Джонсън с потенциалните финансови злоупотреби на Elara Capital и Adani Group.

На 31 януари журналисти от британската бизнесмедия са направили опит да разговарят с Джо Джонсън в офиса на Elara, но са били "любезно, но бързо поканени да напуснат".

На следващия ден - 1 февруари - в британския Търговски регистър е отразено, че Джонсън е подал оставка от позицията си в инвестиционната банка.

Adani Group отричат обвиненията на Hindenburg, като ги определят за "подбрана дезинформация и необосновани и дискредитирани внушения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023