Британското разузнаване: Руската армия е деморализирана, няма достатъчно оръжие и отказва заповеди Снимка: © Getty Images

Руската армия в Украйна е деморализирана, не разполага с достатъчно оръжие и отказва да изпълнява заповеди - това твърди директорът на британската разузнавателна служба GCHQ сър Джеръми Флеминг по време на реч в Националния университет на Австралия.

GCHQ е британската специална служба, която се занимава с киберсигурността и комуникационното разузнаване.

Флеминг твърди, че разузнаването разполага с данни за сериозни грешки от страна на руските въоръжени сили на фронта - включително за случаи на приятелски огън срещу собствените си Военновъздушни сили.

"Виждаме руски войници, които нямат достатъчно оръжие и мотивация, да отказват да изпълняват заповеди, да саботират собствената си техника и дори да свалят свой боен летателен апарат по погрешка", казва той, без да дава конкретни детайли около инцидента.

"Смятаме, че съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината, но това, което се случва, и мащабът на тези грешни представи би трябвало да са кристално ясни на режима", казва още Флеминг.

От руска страна се правят постоянни опити за кибератаки срещу украинското правителство и военните им системи, като има индикатори, че такива опити се насочват и срещу мишени в държави, които се противопоставят на действията на Кремъл.

Намесата на частната армия "Вагнер" в Украйна е привлякла вниманието и на британското разузнаване.

Флеминг потвърждава, че има информация за подготовка на изтеглянето на голям брой бойци на групировата от други конфликтни зони към Украйна с цел да се бият заедно с редовната руска войска.

Бойците на "Вагнер" вероятно ще бъдат използвани за "пушечно месо", за да се ограничат официалните човешки загуби на руската армия, казва той.

"Вагнер": Бруталната частна армия на Путин се завръща в Украйна

Русия търси съдействие от страна на Китай като доставчик на въоръжение и технологии, каквито вече не може да се получат от западните държави заради санкциите. Пекин е смятан за потенциален пазар за износ на горива от Русия, но "сметките на Си Дзинпин са по-нюансирани", отколкото в Москва биха желали, коментира Джеръми Флеминг.

"Има рискове и за двете страни от евентуалното прекалено сближаване. Русия разбира, че в дългосрочен план Китай ще стане все по-силен във военно и икономическо отношение. Част от интересите им влизат в конфликт. Русия може и да се окаже изключена от уравнението", казва той.

Флеминг описва събитията от последните години - включително войната в Украйна, Covid-пандемията, доминацията на технологиите и кибероперациите, ролята на Китай и края на американското военно присъствие в Афганистан - като период на промяна, която се среща веднъж на поколение.

Той обръща внимание, че всеки от тези проблеми ще изисква десетилетни усилия за разрешаване, като призовава демократичните държави да заемат "убедителна и съгласувана" позиция.

"Това, което мога да кажа със сигурност още сега, е, че начинът, по който подходим към тези предизвикателства, ще е също толкова важен, колкото и реакцията ни спрямо тях", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023