Свидетелските показания на Бритни Спиърс пред съда в Лос Анджелис разкриха доста мрачна картина на режима, под който тя е принудена да живее през последните 13 години заради попечителските права на баща й върху личния и професионалния й живот.

Признанието на Спиърс, което направи най-силно впечатление, обаче беше това, че е подложена на принудителна контрацепция, т.е. няма право да зачене и да роди дете.

39-годишната звезда на попмузиката има двама синове - Шон и Джейдън, родени с една година разлика през септември 2005 и септември 2006 г., от брака на Спиърс с Кевин Федърлайн. Раждането на децата се случва в период, в който личните проблеми на певицата се задълбочават сериозно. В началото на 2008 г. тя е приета в психиатрична болница, а съдът я поставя под попечителството на баща й Джейми Спиърс и негов адвокат. Двамата получават пълен контрол върху активите на Бритни Спиърс, която по това време е на 26 г.

Сега тя твърди, че контролът на попечителите съвсем не се ограничава до парите и кариерното й развитие. Според показанията - баща й я е принудил да продължи да ползва устройство за вътрематочна контрацепция, защото той не желае забременяването й.

"Няма да бъда ничия робиня": Бритни Спиърс се изправи срещу баща си пред съда

Принудителната контрацепция, наложена със съдебно решение, е нещо много рядко за режимите на попечителство в Съединените щати.

Държавата обаче има дълга практика в миналото на принудителна стерилизация, особено спрямо бедни жени, цветнокожи или затворнички. Тази практика е влизала в правомощията на щатските власти, но в началото на 20-те години на миналия век е потвърдена и с решение на Върховния съд на САЩ.

Съдът преосмисля позицията си през 40-те години - в единодушно решение се посочва, че създаването на потомство е фундаментално човешко право. По това време все повече юристи стигат до извода, че принудителното отнемане на възпроизводителните функции на жените е проява на жестокост. Въпреки това мярката продължава да се "толерира" мълчаливо на локално ниво, докато към края на 70-те години почти всички щати отменят законовите текстове, допускащи подобна санкция. Едва през 2014 г. Калифорния забранява официално стерилизацията на затворнички без тяхното съгласие.

За да демонстрира колко рядко съдът допуска такава драстична забрана на лице под запрещение, NYT цитира решение от 1985 г. на Върховния съд на щата Калифорния. С него се забранява на попечителите на 29-годишна жена със синдром на Даун да я подложат на операция за прекъсване на фалопиевите тръби.

Попечителят обикновено има право на контрол върху финансите и медицинската грижа за лице, което съдът е признал за недееспособно.

Ако твърдението на Бритни Спиърс за принудителната контрацепция е истина, вероятно баща й налага тази санкция с цел да не допусне разпиляване на богатството й при евентуални претенции на бъдещия баща на детето й. От 2016 г. певицата има връзка с фитнес инструктора и модел Сам Асгари (роден през 1994 г. в Техеран), а според неофициална информация на NYT - бащата на Спиърс е в конфликт с младия мъж.

Дори ако попечителят има основателни причини да смята, че подобни отношения поставят под риск финансовото състояние на подопечното лице, забраната за зачеване и раждане на дете е необяснимо тежка мярка, казва преподавателят по здравно право в Нюйоркския университет Силвия Лоу.

Други експерти посочват, че малкото случаи на съдебно наложена принудителна контрацепция обикновено засягат лица с тежки умствени увреждания, които са неспособни да разберат последствията от евентуален полов акт.

Забраната, за която Бритни Спиърс съобщи пред съда, на практика представлява форма на принудително безплодие.

Самата тя свидетелства, че би искала да има още деца и да сключи брак с партньора си.

Преподавателят по конституционно право в Ню Йорк Мелиса Мъри коментира пред NYT, че режимът, под който е поставена 39-годишната жена, напомня на "правно конструирано детство".

"Не е нормално баща й да взема подобни решения, които бихме очаквали един родител да налага на тийнейджър", казва юристката.


Бритни Спиърс - от "дете-чудо" до жена без право на самоличност

"Доброто момиче" Рийз Уидърспуун: Днес можеше да съм в позицията на Бритни Спиърс

"Културата ни създава момичета като Бритни Спиърс само за да ги унищожи"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023