Снимка: © Getty Images

Бритни Спиърс даде публични показания пред съда по време на делото за промяна на попечителските права на нейния баща Джейми Спиърс.

За първи път част от конфиденциалните условия на опеката бяха разкрити - и то по желание на самата звезда на попмузиката, която се бори за възвръщане на самостоятелния контрол върху живота си. 

"Попечителите експлоатират моя живот, затова смятам, че заседанието трябва да бъде открито и да чуят какво имам да кажа", каза тя. Свидетелските й показания бяха дадени в пряко включване през Zoom пред съдия в Лос Анджелис.  

Спиърс разказа, че се чувства травматизирана от режима, под който е принудена да живее.

Тя разкри, че би искала да сключи брак с партньора си от 5 години Сам Асгари, но попечителите й не го разрешават.

39-годишната певица твърди още, че e принудена от тях да продължава да ползва устройство за вътрематочна контрацепция, което не й позволява да изпълни желанието си да роди трето дете. 

Джейми Спиърс получи правото да контролира финансите и личния живот на дъщеря си със съдебна заповед още през 2008 г., след като певицата беше приета в болница заради влошено психическо здраве. Бащата се оттегли временно от прякото попечителство през 2019 г. заради здравословни причини.

През ноември 2020 г. Бритни Спиърс изгуби първото дело срещу него, но съдът допусна влизането на тръста Бесъмър като съпопечител и нареди изготвяне на бюджет и инвестиционен план, който да работи в полза на певицата. 

"Искам това попечителство да бъде прекратено, без да бъда преглеждана предварително. Заслужавам да имам собствен живот. Работя, откакто се помня. Заслужавам да имам поне 2-3 години почивка", казва Спиърс. 

Тя разказа пред съда, че попечителите й са променили медикаментите й и я карат да приема литий - лекарство, което се предписва на пациенти с биполярно разстройство. Новата терапия обаче се е отразила зле върху състоянието на Спиърс до степен, в която тя не е можела да разговаря нормално и се е чувствала "като пияна". 

Смяната на медикаментите се е наложила през 2019 г., когато Спиърс е прекратила репетициите за шоу във Вегас. Сега тя твърди, че не е искала да бъде ангажирана с концерта и че е отказала да изпълни част от хореографията на шоуто. 

"Няма да бъда ничия робиня. Мога да кажа "не" на определен танц. Не само че семейството ми не направи нищо, но и баща ми беше 100% срещу мен", казва тя. 

През 2019 г. Спиърс отново е принудена да влезе за кратко в психиатрична клиника след серия от изследвания.

Оттогава тя не е излизала на сцена и не е издавала нови албуми. Бритни твърди, че е поставена под постоянно наблюдение от страна на няколко медицински сестри, които не й позволявали дори да се преоблича без тяхното присъствие. 

Бащата на Спиърс и неговите адвокати смятат, че тя и личното й състояние (оценявано на над 50 млн. долара) все още са поставени под заплаха заради податливостта на певицата към измами и манипулации. По закон Бритни Спиърс трябва да докаже, че е дееспособна, за да може да си върне самостоятелността. 

Казусът й привлече голяма подкрепа от страна на нейните почитатели, които настояват за "освобождението" й. На нейна страна застана и бившият й партньор Джъстин Тимбърлейк, който коментира в Twitter: 

"След всичко, което видяхме днес, всички трябва да подкрепим Бритни този път. Независимо от миналото ни - хубаво или лошо, независимо колко време е минало оттогава... Случващото се с нея просто не е редно. Нито една жена не бива да бъде ограничавана в избора си какво да прави с тялото си. 

Никой не бива да бъде задържан против своята воля и не бива да бъде принуждаван да се моли за разрешение за достъп до всичко, което сам е заработил с толкова големи усилия", пише той. 

Бритни Спиърс - от "дете-чудо" до жена без право на самоличност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед