Брутална екзекуция на украински войник провокира гняв в Киев и Европа Снимка: © Getty Images

Видеоклип, на който е заснето обезглавяване на украински военнопленник от предполагаеми руски извършители, провокира вълна от възмущение и гневни реакции срещу Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски призова всички лидери по света да видят записа, за да разберат "колко лесно тези зверове убиват". Видеото беше качено в профила на неговия съветник Михайло Подоляк в Twitter, но малко по-късно платформата го изтри заради съдържанието.

"Не очаквайте това да бъде забравено. Няма да забравим нищо. Нито ще простим на убийците. Ще има отговорност пред закона за всичко", казва той в изявление.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пише: "Абсурдно е, че Русия, която е по-зла и от "Ислямска държава", председателства Съвета за сигурност на ООН. Руските терористи трябва да бъдат изгонени от Украйна, а ООН да поеме отговорност за техните престъпления".

"Това не е направено просто заради престъплението, а за да се разпространи колкото може по-далеч. Да се разпространява страх", казва бившият професионален боксьор Владимир Кличко, брат на кмета на Киев Виталий.

Реакция дойде и от Европейската комисия, чито говорител Набила Масрали казва:

"Ако достоверността на видеото се потвърди, това ще е поредно доказателство за нечовешкия характер на руската агресия. ЕС подчертава готовността си да привлече към отговорност всички извършители на военни престъпления и техните съучастници", казва тя.

В Украйна вече се води досъдебно производство за нарушение на законите на войната, а Министерството на външните работи поиска прокуратурата към Международния наказателен съд да се сезира за бруталното обезглавяване.

В Хага вече се води едно дело за военни престъпления от руска страна, за което беше издадена заповед за ареста на Владимир Путин - поводът беше отнемането и депортирането на хиляди украински деца в Русия.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков също определи записа като "ужасен", но поиска достоверността му да бъде проверена.

"Безусловно, това са ужасни кадри. Първо трябва да се провери достоверността. Това може да стане повод за проверка - къде се с случило, от чия страна е извършено", обяви той.

Записът показва как руски войници използват нож за отрязването на главата на човек с жълта лента на ръката - опознавателен знак на украинската армия.

Първоизточникът на записа не е известен, но се появи в руски провоенни канали. В групата MILITARY Z в руската социална мрежа "В контакте" дори е качена и снимка на останки от човешка глава, забита върху клони на дърво с надпис "Тарас заспа и не се събуди". Човекът, качил изображението, твърди, че се познава лично с автора на снимката и че черепът имал "история".

По подобен начин преди месеци изтече видеоклип с разстрел на украински пленник, който не носи оръжие, само защото каза "Слава на Украйна".

Украинската медия "Униан" цитира анализ на организацията InformNapalm, според която подобни "смъртни присъди" са изпълнявани от руски войници - най-вече от чеченци - срещу цивилни и военни в Луганск и Донецк още през лятото на 2014 г.

"Отрязването на главата или други части от тялото се практикува от тях не толкова като елемент на сплашване, защото те разбират, че е невъзможно да се сломи съпротивата на украинците. Руските командири... дават заповеди на своите подчинени да режат глави или да измъчват, докато те снимат всичко на телефона си като доказателство и "кръвна и престъпна връзка" - така че подчинените да разберат, че за тях вече няма път назад. След такова "кръвно кръщение" вероятността боецът да избяга и да се предаде значително намалява, тъй като срещу него има компрометиращ материал. Това съдържание не е за нас или за Запада, а за вътрешната публика", казват от групата.

Те предполагат, че клипът може да е изтекъл онлайн, ако съучастникът в престъплението е избягал или се е предал - или ако видеото е намерено в телефона на ликвидиран командир.

"Украинците отдавна знаят, че се борят със садисти и маниаци, че руснаците са дошли да убиват и да изтезават, да организират геноцид върху украинския народ. Но Западът още се чуди дали да даде по-мощни оръжия и самолети, или да убеди украинците да се предадат или да сключат "примирие". Такива клипове показват, че тази война не може да приключи без окончателна победа над злото, което винаги се завръща от изток, ако му се даде шанс "да диша" - идват да убиват с по-голяма сила и бруталност", казват те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024