Серийните злоупотреби в България с еврофондове за къщи за гости са довели до сериозни политически спорове в Европарламента и признания за системна неспособност на ЕК да се справи с контрола върху парите от фонда за развитие на селските райони.

Казусът стига до проверка на Комисията по бюджетен контрол на ЕП след доклад на ОЛАФ - службата за разследвания на измами със средства от бюджета на ЕС.

Според признанията на директора на ОЛАФ - присвояването на еврофондове по схемата с т.нар. "къщи за тъщи" не се ограничава само до България, но има опасения за подобни случаи в Унгария, Словакия и Чехия. Това пише германският Spiegel в публикация, озаглавена "Как политиците финансират личните си вили с пари от ЕС".

До момента България е върнала 24 млн. евро към Брюксел заради допуснатите измами при построяването и финансирането на къщи за гости. Средствата са платени от държавния бюджет, а фонд "Земеделие" е успял да събере от виновниците само 3,6 млн.лв.

Емблематичният случай, който и Spiegel припомня, е на Александър Манолев, бивш зам.-министър на икономиката в кабинета "Борисов", който през 2021 г. беше санкциониран и от САЩ заради корупционни практики.

Манолев едва не бе избран за министър на транспорта през 2018 г. на мястото на Ивайло Московски, но оттегли номинацията си в последния момент. Само няколко месеца по-късно започна разследване срещу него по данни, че е усвоявал незаконно европейски средства с фиктивна къща за гости край Сандански за около 380 000 лв.

Имотът е трябвало да се използва за туристически цели - това е смисълът на финансирането по Програмата за развитие на селските райони - но според прокуратурата къщата никога не е работила като хотел, а е ползвана за лична вила.

Манолев отрича вина, наказателното дело срещу него започна още през 2020 г. и до момента няма резултат. През март 2022 г. ВКП обяви, че го проверява и за данъчни престъпления от две години - включително с материали, постъпили от САЩ - обвинение по тази проверка все още няма.

Докладът на ОЛАФ по случая със злоупотребите в България показва системни нарушения в контрола.

Разследващите стигат до извода, че ЕК е неспособна да контролира отчетността на програмата, по която се изразходват милиарди евро.

Евродепутатът от Финландия Петри Сарвамаа (ЕНП) се учудва как е възможно европейските данъкоплатци да разбират за тези измами с години закъснение, а германският евродепутат Даниел Фройнд (Зелените) призовава ЕК да обясни защо всички контролни инстанции са затваряли очи при "корупция и шуробаджанащина от такъв мащаб".

Над 100 млн. евро са изхарчени само в България за близо 750 проекта за изграждане на къщи за гости, които на теория би трябвало да стимулират селския туризъм и да осигурят нови работни места.

Резултатът е тотална подмяна на програмата на ЕС. В 377 от къщите се установява, че само 13% от планираните нощувки на гости са изпълнени. В 1/4 от предполагаемите места за настаняване квотата на външните гости е под 1%.

В 2/3 от къщите е постигнат по-малко от 10% от планирания оборот. Финансови нередности са открити в почти 90 на сто от проверяваните обекти.

Директорът на ОЛАФ не крие, че "програмата не е постигнала нито една от целите си" в България, докато бенефициентите са "усвоили" милиони за лично облагодетелстване.

Критериите за участие на проектите са изработени по такъв начин, че всъщност стимулират измамниците. За да бъдат отпуснати средствата, често е било достатъчно собствениците да докажат, че къщата е построена. Рядко са правени проверки за това дали изобщо в нея са стъпвали туристи.

Програмата изисква от собствениците да поддържат търговския статут на къщите само за 5-годишен период - след изтичането му могат да правят с тях каквото си поискат, например да ги продадат.

В крайна сметка се оказва, че Брюксел финансира частните вили на политически обвързани лица.

Финансирането се управлява на местно ниво - в българския случай това става под шапката на Министерството на земеделието. Няколко разследвания показаха как кметове и политически апаратчици са се обогатили значително с пари от програмата за селските райони.

Евродепутатът Фройнд обвинява ЕК, че е поощрявала съществуването на олигархични структури в България в продължение на години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха