Серийните злоупотреби в България с еврофондове за къщи за гости са довели до сериозни политически спорове в Европарламента и признания за системна неспособност на ЕК да се справи с контрола върху парите от фонда за развитие на селските райони.

Казусът стига до проверка на Комисията по бюджетен контрол на ЕП след доклад на ОЛАФ - службата за разследвания на измами със средства от бюджета на ЕС.

Според признанията на директора на ОЛАФ - присвояването на еврофондове по схемата с т.нар. "къщи за тъщи" не се ограничава само до България, но има опасения за подобни случаи в Унгария, Словакия и Чехия. Това пише германският Spiegel в публикация, озаглавена "Как политиците финансират личните си вили с пари от ЕС".

До момента България е върнала 24 млн. евро към Брюксел заради допуснатите измами при построяването и финансирането на къщи за гости. Средствата са платени от държавния бюджет, а фонд "Земеделие" е успял да събере от виновниците само 3,6 млн.лв.

Емблематичният случай, който и Spiegel припомня, е на Александър Манолев, бивш зам.-министър на икономиката в кабинета "Борисов", който през 2021 г. беше санкциониран и от САЩ заради корупционни практики.

Манолев едва не бе избран за министър на транспорта през 2018 г. на мястото на Ивайло Московски, но оттегли номинацията си в последния момент. Само няколко месеца по-късно започна разследване срещу него по данни, че е усвоявал незаконно европейски средства с фиктивна къща за гости край Сандански за около 380 000 лв.

Имотът е трябвало да се използва за туристически цели - това е смисълът на финансирането по Програмата за развитие на селските райони - но според прокуратурата къщата никога не е работила като хотел, а е ползвана за лична вила.

Манолев отрича вина, наказателното дело срещу него започна още през 2020 г. и до момента няма резултат. През март 2022 г. ВКП обяви, че го проверява и за данъчни престъпления от две години - включително с материали, постъпили от САЩ - обвинение по тази проверка все още няма.

Докладът на ОЛАФ по случая със злоупотребите в България показва системни нарушения в контрола.

Разследващите стигат до извода, че ЕК е неспособна да контролира отчетността на програмата, по която се изразходват милиарди евро.

Евродепутатът от Финландия Петри Сарвамаа (ЕНП) се учудва как е възможно европейските данъкоплатци да разбират за тези измами с години закъснение, а германският евродепутат Даниел Фройнд (Зелените) призовава ЕК да обясни защо всички контролни инстанции са затваряли очи при "корупция и шуробаджанащина от такъв мащаб".

Над 100 млн. евро са изхарчени само в България за близо 750 проекта за изграждане на къщи за гости, които на теория би трябвало да стимулират селския туризъм и да осигурят нови работни места.

Резултатът е тотална подмяна на програмата на ЕС. В 377 от къщите се установява, че само 13% от планираните нощувки на гости са изпълнени. В 1/4 от предполагаемите места за настаняване квотата на външните гости е под 1%.

В 2/3 от къщите е постигнат по-малко от 10% от планирания оборот. Финансови нередности са открити в почти 90 на сто от проверяваните обекти.

Директорът на ОЛАФ не крие, че "програмата не е постигнала нито една от целите си" в България, докато бенефициентите са "усвоили" милиони за лично облагодетелстване.

Критериите за участие на проектите са изработени по такъв начин, че всъщност стимулират измамниците. За да бъдат отпуснати средствата, често е било достатъчно собствениците да докажат, че къщата е построена. Рядко са правени проверки за това дали изобщо в нея са стъпвали туристи.

Програмата изисква от собствениците да поддържат търговския статут на къщите само за 5-годишен период - след изтичането му могат да правят с тях каквото си поискат, например да ги продадат.

В крайна сметка се оказва, че Брюксел финансира частните вили на политически обвързани лица.

Финансирането се управлява на местно ниво - в българския случай това става под шапката на Министерството на земеделието. Няколко разследвания показаха как кметове и политически апаратчици са се обогатили значително с пари от програмата за селските райони.

Евродепутатът Фройнд обвинява ЕК, че е поощрявала съществуването на олигархични структури в България в продължение на години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024