БСП дава старт на "джендър" референдума Снимка: © Булевард България

БСП започва официално процедура по свикване на референдум "срещу джендър идеологията в училищата", обяви лидерката на партията Корнелия Нинова. Голяма част от предизборната кампания на социалистите беше построена именно върху намеренията за въпросното общонационално допитване, което тя иска да организира. Но до момента в Народното събрание нямаше внесена документация и формулиран въпрос, за да започнат да текат законовите срокове за събиране на подписи.

Въпросът, който БСП иска да зададе, е следният: „Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България?“. Редом до Нинова в парламента за "церемонията" и пресконференцията по случай официалния старт на инициативата бяха дошли представителите на инициативния комитет.

„Считаме, че все още независимо от двете решения на Конституционния съд от 2018 г. и 2021 г., българската правна система не осигурява достатъчно сигурност за развитието на българските деца в българската образователна система. Все още образователната система е под натиск на различни обществени и политически сили, на сили от чужбина, които поставят под съмнение основните ценности на българската образователна система", каза адв. Шейтанов от въпросния инициативен комитет. Какви са тези ценности точно не стана ясно. От думите му, цитирани от пресцентъра на партията, обаче се разбра, че според него теми като сексуална идентичност и сексуални права нямат място в образователна система, а "българското училище трябва да остане ковачница на български кадри“.

След внасянето на документите в парламента вече официално, БСП и комитетът ще имат три месеца за събиране на подписи. За да се постави в дневния ред на Народното събрание свикване на референдума са нужни поне 200 000 подписа на пълнолетни граждани. Тогава решението да има или да няма допитване е в ръцете на депутатите. Ако бъдат събрани над 400 000 подписа, парламентът ще е длъжен да се съобрази и да приеме провеждането на референдум. Може обаче да редактира въпроса за допитването.

"Възраждане" вече събра над 400 000 подписа, с които иска референдум дали да се отложи приемането на България в Еврозоната за следващите 20 години (въпреки че приемането на еврото е част от ангажиментите на България като член на ЕС, макар в договора да няма изричен срок - б.р.) Предстои да се произнесе парламентът, но вероятно ще се стигне до сезиране на Конституционния съд, тъй като по закон теми, засягащи ратифицирани международни договори, не могат да подлежат на допитване.

"Има такъв народ" бяха следващите, които правиха изборна кампания с проектореферендум и събираха подписка, за да попитат хората дали искат да се свика Велико народно събрание, то да промени конституцията и да превърне България в президентска република. Преди дни лидерът на партията Слави Трифонов призна, че този опит за свикване на референдум се е провалил - не са събрани достатъчно подписи в срок.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов Референдумът на ИТН за президентска република се провали

Борците срещу еврото и "джендъра" си намериха нова кауза: референдум за неутралитет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024