БСП извади папка със сигнали срещу кабинетите на Радев - но не срещу Копринков

Корнелия Нинова извади списък със сигнали, които БСП е внасяла в прокуратурата срещу министри от служебните кабинети на Румен Радев - и за които няма никакво развитие.

Нинова обаче се разграничи от Делян Пеевски, като обяви, че не знаела нищо за престъпления на съветника на Радев Николай Копринков или Сотир Ушев.

Тя отказа да коментира каквото и да е за миналото на Копринков в БСП, въпреки че той е бил кмет на село Труд като кандидат на партията през 2011-2015 и по-късно прави неуспешен опит да стане кмет на община Марица.

Нинова потвърди само, че той е бил член на партийната организация "по времето на Георги Гергов - и толкова".

"Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние знаем какъв е редът, не си служим със слухове, импровизации и жълти медии. Каквото знаем, ето го - черно на бяло, в съответната прокуратура", каза тя на пресконференция.

Сигналите, за които Нинова говори, са подавани между декември 2022 и януари 2024 г., като засягат служебните управления на Радев.

Те са по повод съмнения за корупционни престъпления в министерствата на правосъдието, електронното управление, труда и социалната политика, икономиката и индустрията.

Двама областни управители - на София и на Хасково, от служебните правителства също са обект на сигнали на БСП до прокуратурата.

Причините за сезирането на държавното обвинение са данни за злоупотреби с обществени поръчки, продажба на имоти на съмнителни цени и др.

Нинова използва случая и да атакува Бойко Борисов за това, че предпочита да пази мълчание на фона на явната война между Делян Пеевски и Румен Радев.

"Борисов, който пръв въведе "Пътя на Копринката", в момента се скри и дума не обелва. А онзи ден каза: "Аз говоря само неща, които мога да докажа". След като пръв заговори за "Пътя на Копринката", сега го призоваваме да докаже това, което твърди. Очевидно се е скатал и го е страх от тази буря в момента. И чака да види накъде ще задуха вятърът", каза тя.

Нинова обяви и за "пореден грешен ход" намекът на Румен Радев за подготвяна нова партия.

"Не е редно президент да прави партия, докато е действащ президент. Ако иска да направи партия, да напусне президентството, да я оглави, да се яви на избори и да участва в изпълнителната власт. Другото е да се крие зад вратата на президентството, зад имунитета и да инженерстваш поредния проект. Той създаде ПП и им даде мощно рамо в политическия живот", коментира Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024