БСП към ИТН: "Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ" Снимка: © Булевард България

Изпълнителното бюро на БСП обвини "Има такъв народ", след като Слави Трифонов обяви, че партията му ще върне втория мандат за съставяне на правителство и няма да предложи свой кабинет.

След решението на ИТН тясното ръководство на социалистите се събра на извънредно заседание, на което да обсъди действията си при евентуално получаване на третия мандат от страна на президента Румен Радев. След проведената среща Изпълнителното бюро заяви, че ИТН хвърлят държавата в хаос и са "преродилото се" задкулисие.

“С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради моделът Борисов. "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ. Отказът да подкрепят мораториума даде възможност Борисов да се окопае във властта. Връщането на мандата блокира актуализацията на бюджета с осигуряване на средства за здраве, икономика и социални мерки. Действията му блокират приемане на Плана за възстановяване и устойчивост. Целят единствено промени в Изборния кодекс за овладяване на ЦИК и увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС. Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ”, гласи позицията на БСП.

Президентът Румен Радев още не е връчил втория проучвателен мандат на ИТН, след като ГЕРБ го върна в петък. Държавният глава може да даде третия мандат на избрана от него политическа сила. БСП все още не са решили какви ще са действията им, ако го получат. „Най-вероятно ще го върнем. Лично мнение изразявам в момента. При нас тези решения се вземат от Националния съвет. Никой не иска да управлява с нас. Вие видяхте публичните изяви на всички партии. Така че най-моралният жест от наша страна е да върнем мандата”, смята Манол Генов, цитиран от NOVA.

БСП изрази принципна подкрепа към правителство, съставено с мандат на "Има такъв народ". От партията на Трифонов обаче обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ, ДПС или социалистите, а само с ДБ и "Изправи се! Мутри, вън!".

По-рано в понеделник Трифонов обяви, че предлага за премиер шахматистката Антоанета Стефанова, но партията му няма да приеме мандата, а ще го върне на Радев "веднага", защото не разполага с достатъчно "депутати или партньори" в парламента. Позицията на лидера на ИТН доведе до критики от страна на опонентите му - и за решението да "избяга от отговорност" (както твърдят от ГЕРБ), и за предложението му за министър-председател.


Слави в политиката - толкова плоско и привидно

Коя е Антоанета Стефанова: "Пешката има шанс да стане царица"

Борисов нарече Трифонов "страхливец" и го обвини, че говорил само във Facebook


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024