Снимка: © Getty Images

Вътрешната опозиция на Корнелия Нинова в БСП заподозря опит за подмяна и печелене на време чрез анонсираната от нея оставка като председател на партията.

"Оставката на Нинова е като оставката на Боби Михайлов", заявява бившият транспортен министър Петър Мутафчиев в коментар за "Офнюз" часове след като Нинова обяви намерението си да свика конгрес на партията и да освободи поста си.

Мутафчиев е част от група членове на Националния съвет, които призоваха оттеглянето й да бъде гласувано още на 18 ноември на пленум на партията. Сред тях са и Костадин Паскалев, Кирил Добрев, Деница Златева, Дора Янкова, няколко кметове на БСП като Станислав Владимиров (Перник) и др.

Съмнения се породиха и от решението на Корнелия Нинова да отложи форума за януари 2022 г., като междувременно да остане начело на партията и да участва в преговорите за съставяне на коалиционен кабинет. Това накара евродепутатът Елена Йончева да поиска от Нинова да се оттегли "незабавно" от управлението на БСП като "първи тест за почтените й намерения".

Опозиционната група от НС на БСП също призовава преговорният екип за бъдещото управление да бъде определен от колективните органи, както и да се смени целия състав на Изпълнителното бюро.

Междувременно, реакция дойде и от страна на Инициативния комитет на Румен Радев, който Нинова уличи в опити за натиск заради писмо, което е получила от част от неговите членове-социалисти.

Комитетът за президентската кампания посочва, че единствената му цел е подкрепа за преизбирането на Радев и Йотова, и отрече да се занимава с намеса във вътрешнопартийни въпроси.

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев

Напрежението между Нинова и Радев изпъкна по време на пресконференцията й, след като тя обяви, че е "абсолютно изненадана" от призивите за нейната оставка от страна на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев и Йончева (бивш секретар за връзки с медиите на държавния глава).

Кутев също направи уточнение, че е поискал оттеглянето на Нинова в лично качество като член на партията от 20 години, а "правителството не се е занимавало с нейната особа".

Неизвестните около оставката на Корнелия Нинова идват и от промените в устава на БСП от последните години, които въведоха прекия избор на нов председател.

Именно чрез гласуване от всички членове на партията Нинова беше преизбрана през септември 2020 г.

Според вътрешните правила на БСП - правомощията на председателя могат да се прекратят предсрочно по негово искане, но той не може да остане да изпълнява правомощията си, а трябва да прехвърли функциите на зам.-председател, определен с решение на Националния съвет.

В момента зам.-председателите на БСП са Кристиан Вигенин, Владимир Москов (кмет на Гоце Делчев), Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

Намерението на Нинова да свика конгреса през януари 2022 г. би трябвало да доведе до дебати за промяна в устава - по действащите правила този форум не може да избере друг човек на нейно място, а трябва да влезе в поредната дълга процедура за общопартийни избори.

През 2020 г. уточняването на правилата и датите за прекия вот отне няколко месеца - през това време трябваше да се организират конференции на местните структури на БСП.

За Корнелия Нинова това не е първата оставка заради несправяне с изборните цели на партията.

След европейските избори през 2019 г., когато БСП остана втора с 24,26% след ГЕРБ, Нинова реши да поеме лична отговорност и да отстъпи от лидерския пост, като свика конгрес. На него обаче тя оттегли оставката си, след като събра публична подкрепа от знакови лица като Стефан Данаилов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти