Снимка: © Getty Images

Вътрешната опозиция на Корнелия Нинова в БСП заподозря опит за подмяна и печелене на време чрез анонсираната от нея оставка като председател на партията

"Оставката на Нинова е като оставката на Боби Михайлов", заявява бившият транспортен министър Петър Мутафчиев в коментар за "Офнюз" часове след като Нинова обяви намерението си да свика конгрес на партията и да освободи поста си.

Мутафчиев е част от група членове на Националния съвет, които призоваха оттеглянето й да бъде гласувано още на 18 ноември на пленум на партията. Сред тях са и Костадин Паскалев, Кирил Добрев, Деница Златева, Дора Янкова, няколко кметове на БСП като Станислав Владимиров (Перник) и др. 

Съмнения се породиха и от решението на Корнелия Нинова да отложи форума за януари 2022 г., като междувременно да остане начело на партията и да участва в преговорите за съставяне на коалиционен кабинет. Това накара евродепутатът Елена Йончева да поиска от Нинова да се оттегли "незабавно" от управлението на БСП като "първи тест за почтените й намерения". 

Опозиционната група от НС на БСП също призовава преговорният екип за бъдещото управление да бъде определен от колективните органи, както и да се смени целия състав на Изпълнителното бюро. 

Междувременно, реакция дойде и от страна на Инициативния комитет на Румен Радев, който Нинова уличи в опити за натиск заради писмо, което е получила от част от неговите членове-социалисти.

Комитетът за президентската кампания посочва, че единствената му цел е подкрепа за преизбирането на Радев и Йотова, и отрече да се занимава с намеса във вътрешнопартийни въпроси. 

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев

Напрежението между Нинова и Радев изпъкна по време на пресконференцията й, след като тя обяви, че е "абсолютно изненадана" от призивите за нейната оставка от страна на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев и Йончева (бивш секретар за връзки с медиите на държавния глава). 

Кутев също направи уточнение, че е поискал оттеглянето на Нинова в лично качество като член на партията от 20 години, а "правителството не се е занимавало с нейната особа". 

Неизвестните около оставката на Корнелия Нинова идват и от промените в устава на БСП от последните години, които въведоха прекия избор на нов председател.

Именно чрез гласуване от всички членове на партията Нинова беше преизбрана през септември 2020 г. 

Според вътрешните правила на БСП - правомощията на председателя могат да се прекратят предсрочно по негово искане, но той не може да остане да изпълнява правомощията си, а трябва да прехвърли функциите на зам.-председател, определен с решение на Националния съвет. 

В момента зам.-председателите на БСП са Кристиан Вигенин, Владимир Москов (кмет на Гоце Делчев), Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

Намерението на Нинова да свика конгреса през януари 2022 г. би трябвало да доведе до дебати за промяна в устава - по действащите правила този форум не може да избере друг човек на нейно място, а трябва да влезе в поредната дълга процедура за общопартийни избори. 

През 2020 г. уточняването на правилата и датите за прекия вот отне няколко месеца - през това време трябваше да се организират конференции на местните структури на БСП. 

За Корнелия Нинова това не е първата оставка заради несправяне с изборните цели на партията.

След европейските избори през 2019 г., когато БСП остана втора с 24,26% след ГЕРБ, Нинова реши да поеме лична отговорност и да отстъпи от лидерския пост, като свика конгрес. На него обаче тя оттегли оставката си, след като събра публична подкрепа от знакови лица като Стефан Данаилов.    Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед