БСП не вярва на сълзи: "Оставката на Нинова е като оставката на Боби Михайлов" Снимка: © Getty Images

Вътрешната опозиция на Корнелия Нинова в БСП заподозря опит за подмяна и печелене на време чрез анонсираната от нея оставка като председател на партията.

"Оставката на Нинова е като оставката на Боби Михайлов", заявява бившият транспортен министър Петър Мутафчиев в коментар за "Офнюз" часове след като Нинова обяви намерението си да свика конгрес на партията и да освободи поста си.

Мутафчиев е част от група членове на Националния съвет, които призоваха оттеглянето й да бъде гласувано още на 18 ноември на пленум на партията. Сред тях са и Костадин Паскалев, Кирил Добрев, Деница Златева, Дора Янкова, няколко кметове на БСП като Станислав Владимиров (Перник) и др.

Съмнения се породиха и от решението на Корнелия Нинова да отложи форума за януари 2022 г., като междувременно да остане начело на партията и да участва в преговорите за съставяне на коалиционен кабинет. Това накара евродепутатът Елена Йончева да поиска от Нинова да се оттегли "незабавно" от управлението на БСП като "първи тест за почтените й намерения".

Опозиционната група от НС на БСП също призовава преговорният екип за бъдещото управление да бъде определен от колективните органи, както и да се смени целия състав на Изпълнителното бюро.

Междувременно, реакция дойде и от страна на Инициативния комитет на Румен Радев, който Нинова уличи в опити за натиск заради писмо, което е получила от част от неговите членове-социалисти.

Комитетът за президентската кампания посочва, че единствената му цел е подкрепа за преизбирането на Радев и Йотова, и отрече да се занимава с намеса във вътрешнопартийни въпроси.

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев

Напрежението между Нинова и Радев изпъкна по време на пресконференцията й, след като тя обяви, че е "абсолютно изненадана" от призивите за нейната оставка от страна на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев и Йончева (бивш секретар за връзки с медиите на държавния глава).

Кутев също направи уточнение, че е поискал оттеглянето на Нинова в лично качество като член на партията от 20 години, а "правителството не се е занимавало с нейната особа".

Неизвестните около оставката на Корнелия Нинова идват и от промените в устава на БСП от последните години, които въведоха прекия избор на нов председател.

Именно чрез гласуване от всички членове на партията Нинова беше преизбрана през септември 2020 г.

Според вътрешните правила на БСП - правомощията на председателя могат да се прекратят предсрочно по негово искане, но той не може да остане да изпълнява правомощията си, а трябва да прехвърли функциите на зам.-председател, определен с решение на Националния съвет.

В момента зам.-председателите на БСП са Кристиан Вигенин, Владимир Москов (кмет на Гоце Делчев), Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

Намерението на Нинова да свика конгреса през януари 2022 г. би трябвало да доведе до дебати за промяна в устава - по действащите правила този форум не може да избере друг човек на нейно място, а трябва да влезе в поредната дълга процедура за общопартийни избори.

През 2020 г. уточняването на правилата и датите за прекия вот отне няколко месеца - през това време трябваше да се организират конференции на местните структури на БСП.

За Корнелия Нинова това не е първата оставка заради несправяне с изборните цели на партията.

След европейските избори през 2019 г., когато БСП остана втора с 24,26% след ГЕРБ, Нинова реши да поеме лична отговорност и да отстъпи от лидерския пост, като свика конгрес. На него обаче тя оттегли оставката си, след като събра публична подкрепа от знакови лица като Стефан Данаилов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024